Proeftuinen
Nitraatuitspoeling, biodiversiteit, kringlooplandbouw en behoud van een gezonde bodem zijn onderwerpen waar veel van boeren wordt verwacht. Als antwoord hierop ontwikkelen we samen nieuwe teelten voor vruchtwisseling in de Peel. Teelten die op termijn economisch rendabel moeten zijn. Boeren, proeftuinen, onderwijs, overheid en onderzoek bundelen de krachten en starten samen agro proeftuinen. In de Peel, Brabant en Noord-Limburg.
Rotatieteelten ontwikkelen
In de proeftuinen én op eigen percelen ontwikkelen boeren nieuwe rotatieteelten. Denk hierbij aan vruchtwisseling van bestaande en ook nieuwe gewassen zoals lupine, veldbonen en mengteelten met graan en voererwten. Het zijn gewassen die steeds vaker te zien zijn in de Peel. Bij de ontwikkeling van nieuwe gewassen voor vruchtwisseling krijgen boeren hulp van HAS Hogeschool, WUR Open Teelten Vredepeel en het Praktijkcentrum voor Precisielandbouw.
Voordelen van slimme teelten
- Een ruimere en efficiëntere vruchtwisseling door een divers bouwplan
- Een betere bodemkwaliteit met meer organische stof en betere stikstofbinding
- Minder inzet van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest
- Een betere waterkwaliteit door minder uitspoeling van nitraat
- Nieuwe verdienmodellen door de groeiende vraag naar plantaardig eiwitten voor mens en dier
Roteer mee!
Wil jij ervaring opdoen met nieuwe, perspectiefvolle gewasrotaties en ben jij een nieuwsgierige, toekomstgerichte teler?
Dan kun je meedoen met de telersgroepen lupine, veldbonen, mengteelt of gewasrotatie. We starten in het najaar van 2022.
Projectdetails
Projectmanager: Marieke van Beers
Partners: Regio’s Noordoost-Brabant, Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg, WUR|Open Teelten, proefbedrijf Vredepeel, Platform Nieuwe Teelten Limburg, Praktijkcentrum voor Precisielandbouw, LLTB, Innovatiehuis de Peel en AgroProeftuin de Peel.
Interesse of vragen?
Hebt u interesse of vragen, neem dan contact op met projectmanager Marieke van Beers