Na 30 jaar boeren overstappen naar een baan in de techniek? Dat kan!

Stel, je bent al 30 jaar varkensboer. Tijden veranderen en milieuregels wordt strenger. Je overweegt om je bedrijf te sluiten. Maar wat dan? Hoe vind je als ex-boer een nieuwe baan? Voor deze boeren organiseerde Innovatiehuis de Peel samen met Filias en Techniekcentrum Brainport de ‘Baan zoekt Boer’ kennismakingsbijeenkomst in Deurne. De opkomst was goed. Zeven boeren uit de Peel ontdekten dat er veel meer mogelijkheden zijn in de techniek, dan ze van tevoren dachten.

Steeds meer boeren sluiten de staldeuren. Tegelijkertijd is er een tekort aan goede technische vakmensen. Voor Innovatiehuis de Peel dé reden om boeren en techniek samen te brengen. Op 13 mei vond de tweede Baan zoekt Boer bijeenkomst plaats bij Techniekcentrum Brainport in Deurne. Liza Simons , projectmanager Agro bij Innovatiehuis de Peel, legt uit: ‘Hier kunnen boeren op een laagdrempelige manier kennismaken met potentiële werkgevers en omscholingsmogelijkheden.’ Het Innovatiehuis bundelt voor dit project de krachten met drie partners. Werving- en selectiebureau Filias richt zich op het matchen van oud-boeren en potentiële werkgevers. Techniekcentrum Brainport en ROC Ter Aa verzorgen passende technische opleidingen.

Boeren hebben werkgevers veel te bieden

Wat opvalt deze editie is dat de meeste aanwezigen varkenshouders zijn, niet meer fulltime werken en 50+ zijn. Ze zijn nog bezig met het afbouwen van hun bedrijf en te jong en energiek om achter de geraniums te gaan zitten. Wat ze zoeken? Een baan met veel afwisseling, in de buitenlucht en flexibiliteit. En dat kan in de techniek! Accountmanager Sara Brouwers van Filias helpt de boeren graag aan een nieuwe baan. ‘Tijdens de bijeenkomst heb ik kort kennis gemaakt met alle bezoekers. Ik zie heel veel potentie in hen. Boeren hebben vaak, zonder dat ze het zelf weten, veel technische kennis. Zo sprak ik een boer die zijn eigen loods gebouwd heeft, van elektra, hydraulisch, pneumatische werkzaamheden tot constructiewerk. Hij deed alles zelf. Voor deze boer zie ik veel mogelijkheden! Ik heb dan ook met alle deelnemers afgesproken dat we een individueel gesprek gaan plannen. Zo kan ik de boeren beter leren kennen en kennis laten maken met potentiële werkgevers.

Nooit te oud om te leren

Wie vanuit zijn of haar eigen bedrijf nog niet voldoende technische kennis heeft, of bepaalde vaardigheden mist kan zich laten bij- of omscholen. ‘Moet ik dan weer helemaal vooraan beginnen?’ was een veel gestelde vraag van de boeren. Dat hoeft zeker niet. ‘Wanneer je opleiding bij ons volgt, dan bekijken we eerst samen welke vaardigheden iemand al heeft’, legt Nard Neervens van Techniekcentrum Brainport uit. ‘Aan de hand daarvan bepalen we op welk niveau je instroomt. ‘Ook adviseren de opleiders welke studie het beste bij iemand. ‘We bieden diverse Leven lang ontwikkelen-cursussen en opleidingen aan, zowel op mbo als hbo-niveau. Deze zijn speciaal voor werkenden en werkzoekenden. Dus beheers je een bepaalde vaardigheid (nog) niet? Dan staat dat een overstap naar de techniek niet in de weg!’

Volgende Baan zoekt boer editie

De organisatoren kijken tevreden terug op de bijeenkomst. Nard: ‘Veel boeren gaven aan dat ze de kleinschaligheid fijn vonden. Geen grote banenmarkt, maar veel ruimte voor een persoonlijk gesprek met ons als organisatie, maar ook onderling met andere boeren die in hetzelfde schuitje zitten.’ Liza kijkt alvast vooruit. ‘Voor de volgende editie willen we een combinatie maken tussen boeren en andere sectoren. Zoals zorg en onderwijs. Ook hier geloven we dat boeren een goede match zouden zijn voor werkgevers die staan te springen om goede krachten.’

Bijeenkomst gemist?

Ben jij boer en overweeg jij de overstap naar een nieuwe baan? Wil jij de volgende Baan zoekt Boer bijeenkomst bijwonen? Neem dan contact op met Liza Simons.

 

 

Deel dit bericht!
Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om nieuws, inzichten of ideeën te ontvangen.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.