Omscholen naar insectenkweker met subsidie

Foto: Jolanda en Theo Derix

Boeren uit Noord-Brabant die zich willen omscholen tot insectenkweker kunnen zich tot 23 september aanmelden bij NGN. Zij bieden landbouwondernemers met agrarische bedrijfsruimte de kans om, onder professionele begeleiding, om te schakelen naar een onderneming in de insectensector. Jolanda en Theo Derix uit Asten maakten al eerder de overstap.

Lege stallen

Vijftigers Jolanda en Theo Derix stopten een aantal jaar geleden met hun hun kalkoenenbedrijf aan huis in Asten. ‘Door omstandigheden stopten we met ons bedrijf en zochten beide een andere baan’, vertelt Jolanda.  ‘Maar de stallen naast ons huis stonden leeg en toen begon het toch weer te kriebelen. Vooral bij mijn man, die altijd bezig is met innovatie, nieuwe dingen uitdenken en processen verbeteren. Bovendien voelden we ons nog jong genoeg om te kijken of we nog iets voor onszelf konden opbouwen. Ook met onze kinderen in gedachten. Zij studeren biologie en werktuigbouwkunde en gaan hier misschien ook hun weg in vinden.

Oriënteren

Dankzij de VAB-impuls subsidieregeling voor Vrije Agrarische Bedrijfslocaties konden Jolanda en Theo zich oriënteren op een nieuwe bestemming voor hun voormalige kalkoenbedrijf. Jolanda vervolgt: ‘Mijn man Theo komt uit de food industrie en wist dat eiwittransitie een hot item is. Vervolgens bezochten we de cursus insecten kweken georganiseerd door NGN met de POP3 subsidie.  Met begeleiding van insectendeskundige Mark van de Ven uit Asten, zijn we gestart met het kweken van meelwormen.

Overstap

Jolanda benadrukt dat de overstap niet eenvoudig is. ‘Op dit moment hebben we beide nog een baan. De ontwikkeling van onze meelwormkwekerij doen we ernaast. We investeren er veel tijd en geld in. Momenteel kweken we zo’n 100 kilo wormen per week. Een kleine hoeveelheid, maar groot genoeg om het kweken in de vingers te krijgen. Doel is om een eerlijke prijs te krijgen voor ons product waarmee we kunnen bijdragen aan een vitaal buitengebied, rekening houdend met de huidige milieuwensen. Onze focus ligt op innovatie en het verbeteren van processen, bijvoorbeeld door automatisering. Vervolgens willen we onze kennis weer delen met andere kwekers.

Uitdaging

Het is een hele omschakeling van kalkoenen naar meelwormen. Ik vind het omschakelen naar een nieuwe activiteit een leuke uitdaging. Ik ben niet alleen dagelijks bezig met de kweek, maar heb ook contact met mogelijke afnemers. Dat ik mij bezig mag houden met de hele keten vind ik het meest interessant. Tegelijkertijd is het ook een flinke verantwoordelijkheid. De wormen blijven groeien en je kunt niet even afschakelen zoals bij een kantoorbaan. Wanneer je creatief bent en niet bang bent om dingen zelf uit te zoeken, dan is het insectenkweek een hartstikke interessante bestemming voor je lege stallen’.

POP3 subsidie

Voor landbouwondernemers uit Noord-Brabant met lege stallen biedt NGN een gesubsidieerd POP3 traject aan voor omscholing tot insectenkweker. Marian Peters, CEO van NGN Proactive en begeleider van het traject, legt uit: ‘De boeren worden een jaar lang professionele begeleid. Ze krijgen een ’hands-on’ training en persoonlijke begeleiding van een ervaren insectenkweker. Aan de hand van een opschalingsstrategie en businessplan bepaalt de ondernemer of en hoe zijn toekomst in de insectensector eruit gaat zien. Marian benadrukt dat insectenkweek een kansrijke sector is. ‘Het is een groeiende sector, waarin nog veel pionierswerk moet gebeuren. Maar zoals ABN AMRO al in 2016 schreef in dit onderzoek is het een kleine sector, met grote kansen. Ons traject biedt 20 Brabantse boerenbedrijven de mogelijkheid om een overstap naar insectenkwekerij te onderzoeken. Aanmelden kan nog tot 23 september via onze website.’

Innovatiehuis De Peel

Nieuwe vormen van ondernemen stimuleren is erg belangrijk voor Innovatiehuis De Peel. Heb jij een innovatief idee voor jouw agrarische onderneming? Neem dan contact op met Liza Simons, Projectmanager Agro.

Deel dit bericht!
Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om nieuws, inzichten of ideeën te ontvangen.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.