Skip to content

Veel animo voor omscholing naar erfkazer

Deel dit bericht!

Op 25 november 2020 deed kaasmaker Henk van der Schoor een oproep aan het netwerk van Innovatiehuis de Peel. Samen met projectleider Liza Simons zocht hij (agrarisch) ondernemers die zich willen omscholen tot erfkazer, omdat hij de vraag in zijn eentje niet meer aankan. Dertig geïnteresseerden meldden zich aan. Na een eerste kennismaking, startten drie van hen dit voorjaar met het onderzoeken van de mogelijkheden voor een nieuwe carrière als erfkazer.

Kaasmaker Henk van der Schoor ontdekte in 2017 een gat in de markt. Veel melkveehouders willen wel eigen kaas maken, maar zien op tegen het extra werk. Als Erfkazer maakt hij kaas van verse melk direct op het erf van een boerderij. Eind vorig jaar kreeg Henk meer aanvragen van boeren dan hij in zijn eentje aankan. In dit artikel deed hij een oproep aan het netwerk van het Innovatiehuis. Ondernemers die geïnteresseerd waren in een nieuwe carrière als erfkazer konden zich aanmelden om zo samen alle vraag uit de markt te kunnen bedienen.

Drie aspirant kaasmakers wagen de stap

Het Eindhovens Dagblad pikte het artikel op en Liza Simons, projectleider Agro bij het Innovatiehuis, werd overspoeld door reacties. ‘Ongeveer 30 ondernemers uit Brabant hebben interesse getoond. Na een telefonische kennismaking met Henk, zijn er drie aspirant kaasmakers die een overstap naar dit unieke beroep serieus overwegen. Wij gaan hen de komende periode begeleiden om te onderzoeken of zij de overstap kunnen maken.’

Ook van jouw melk kaas laten maken?

Naast gegadigden voor het zelf kaasmaken, meldden zich ook investeerders. Ook hebben enkele geïnteresseerde melkveehouders interesse getoond, maar dat mogen er nog veel meer worden. Ben jij melkveehouder en wil je ook van jouw melk kaas laten maken op je eigen erf? Neem dan contact op met Liza Simons. Zij brengt jou dan in contact met de kersverse kaasmakers van de Peel!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.