Skip to content

Nieuws

Een voorproefje van agrarische innovaties uit de Peel

Deel dit bericht!
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Op zaterdag 5 september bezocht het bestuur van de Agrarische Dagen Someren (ADS) de Porcus Campus in Laarbeek. Hier kregen zij een voorproefje van een aantal bijzondere agrarische innovaties uit de Peelregio. Met de opgedane inspiratie, maken zij deze week de beslissing of de 14e editie van het evenement door kan gaan in coronatijd.

Laten zien waar voedsel vandaan komt

Doel van de Agrarische Dagen in Someren is om burgers een kijkje te geven in bedrijven van boeren. Door de vele veranderingen in de agrarische sector, is de afstand tussen boer en burger steeds groter geworden. Een herkenbare uitdaging, ook voor Maarten Rooijakkers van de Porcus Campus in Laarbeek. Na drie jaar gaat zijn recreatieve kenniscentrum voor mens en varken bijna open. Maarten: ‘Hier willen wij het verhaal van ons familiebedrijf vertellen. We laten mensen zien waar voedsel vandaan komt en leren hen alles over varkens. Gasten kunnen overnachten boven de stallen en bedrijven kunnen er vergaderruimten huren. Door consumenten te leren over de uitdagingen van producenten, willen we zorgen dat er meer begrip ontstaat voor elkaar.’

Multifunctioneel Tiny Restaurant

De presentaties van vandaag worden gehouden op het terras van het mobiele Tiny Restaurant van Stichting Miep. Chef Gastro engineering Jan van de Nieuwenhof bereidt er gerechten van producten van Laarbeekse boeren voor het bestuur. Initiatiefneemster Krista Werker vertelt over het multifunctionele Tiny Restaurant. ‘Oorspronkelijk zou het Tiny Restaurant gebruikt worden om basisschoolkinderen alles te leren over gezonde voeding. Door het coronavirus gingen de scholen dicht en was dit niet meer mogelijk. We bouwden het Tiny restaurant om tot een veilige ontmoetingsplek voor kwetsbare mensen en een plek waar buurtverenigingen elkaar kunnen ontmoeten. In de toekomst willen we het Tiny Restaurant ook weer inzetten voor voedseleducatie.’

Samen aan de slag met innovatie

Kennisuitwisseling, netwerken en ondernemerschap wordt voor boeren steeds belangrijker. Liza Simons, projectmanager agro van Innovatiehuis de Peel verbindt agrarisch ondernemers met elkaar. ‘Met projecten als ‘Baan zoekt boer’ en ‘Veehouderij van de toekomst’ maken wij samen onze Peelregio sterker en klaar voor de toekomst. En door als boeren van de Peel onze staldeuren te openen, verkleinen we de afstand tussen boeren en burgers.’

Agrarische Dagen Someren 2021

Het bestuur van de Agrarische Dagen in Someren maakt deze week bekend of de 14e editie van het evenement kan plaatsvinden in 2021. Bezoek voor meer informatie de ADS website. Wil je meer weten over de agrarische innovaties uit de Peel of je aansluiten bij een van onze projecten? Neem dan contact op met Liza Simons.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.