Ontdek de kansen van lupine telen

Lupeel - lupine uit de Peel

Ben jij al bekend met lupine? Dit eiwitrijke boontje groeit uitstekend op de akkers in de Peel. Wil jij weten wat de voordelen zijn van lupine én wat lupine telen opbrengt? Kom dan naar onze bijeenkomst voor (toekomstige) lupinetelers en geïnteresseerden op dinsdag 24 januari.

Programma
Tijdens de bijeenkomst beantwoorden we de volgende vragen en gaan we in op de volgende onderwerpen:

  • Waarom lupine? Wat is lupine en wat zijn de voordelen?
  • Hoe werkt lupine telen?
  • Wat levert lupine telen op? Nu en in de toekomst.
  • Hoe kunnen we de afzet versnellen?
  • Toelichting verbondenheid Peelproeftuinen

Kansen voor natte teelten in de bouw

Lisdodde natte teelten bieden kansen voor de bouw

De vernatting van de Peel biedt kansen voor het verbouwen van natte teelten. Op vrijdagmiddag 13 januari organiseren Waterschap Aa en Maas en Innovatiehuis de Peel samen een interactieve bijeenkomst voor het telen en toepassen van natte teelten.

De bijeenkomst is gericht op de hele keten van boer tot architect tot bouwer. Tijdens deze middag gaan we samen aan de slag  om de kansen te verkennen die vernatting van de Peel biedt voor biobased bouwen met natte teelten.

Bouwen met natuurlijke materialen

Natte teelten, ook wel paludicultuur genoemd, zijn gewassen zoals riet, wilg en lisdodde die gedijen bij natte omstandigheden. Voor deze gewassen worden steeds meer toepassingen bedacht, met name in de bouw. Het bouwen met natuurlijke materialen, ook wel biobased bouwen genoemd is een duurzaam alternatief voor veel traditionele materialen.

Programma

  • Workshop Telen van bouwgewassen – In gesprek met een ervaren agrariër en Spaak Circular Solutions over de teelt van bouwgewassen en het bijbehorende verdienmodel
  • Workshop Bouwen met biobased materialen – Een interactieve kennismaking met biobased materialen aan de hand van de Nature Building Kit van Company New Heroes
  • Een bezoek (per pendelbus) aan een proefveld waar Aa en Maas de teelt van Lisdodde test. Deze lisdodde wordt geoogst met behulp van een speciaal hiervoor ontwikkelde machine.
  • De installatie Dryland van designer Liselot Cobelens

Locatie

Het evenement vindt plaats op de Automotive Campus in Helmond. Het proefveld wordt bezocht met een pendelbus.

Aanmelden

Aanmelden kan via het onderstaande formulier. Wees er snel bij, want er is maar plek voor 100 deelnemers!

Deze bijeenkomst wordt mede mogelijk gemaakt door Interreg NWE en AgroProeftuin de Peel.

Eiwitrijke gewassen; wat willen afnemers?

Eiwitbooster-25-november

De markt voor plantaardige eiwitten groeit rap, van veldbonenburger voor de consument tot eiwitpoeders als grondstof. Komen deze eiwitten van Hollandse bodem? Kunnen telers de eiwitrijke grondstoffen leveren, die afnemers willen? Als het aan AgroProeftuin de Peel ligt wel. Daarom organiseren we vrijdagmiddag 25 november een booster voor eiwitrijke gewassen voor humaan gebruik. Op deze bijeenkomst delen we projecten van plantaardige eiwitten uit de Peel én zetten we afnemers op het podium. Telers, voedselverwerkers en betrokken partijen in de Peel zijn van harte welkom.

Keynote: Mariët van de Noort – oprichter MFH Pulses
Onze keynote spreker, Mariët van de Noort, is specialist in peulvruchten en plantaardig eiwit en oprichter van MFH Pulses. Bedrijven, instellingen en instituten zijn bij haar aan het juiste adres voor advies (over teelt, verwerking, toepassing, ontwikkeling, markt en verkoop) of aankoop van peulvruchten en afgeleide producten. De interesse van Mariët voor peulvruchten kwam niet van een vreemde: zij is opgegroeid op een akkerbouwbedrijf waar haar vader erwten en bonen verbouwde.

Speeddates tussen afnemers en verwerkers
De schijnwerpers staan deze dag ook op de afnemers en verwerkers van eiwitrijke producten. Wie dat wil, kan via speeddates kennis maken met verschillende afnemers.

Locatie Fruitz for life
We zijn te gast bij Fruitz for life in het Brabantse Zeeland. Wilma en Sjef van Dongen zijn de eigenaren en ontwikkelen in samenwerking met boeren eetbare landschappen.

Aanmelden
Ben jij erbij? Meld je hier aan voor de eiwitbooster op 25 november.

AFI Meet-up – Smart Farming Plantaardig

Slim werken aan een duurzame en toekomstbestendige agrifoodsector

Na een succesvolle meeting in juni over ‘Reststroomverwaarding en het tegengaan van voedselverspilling’, staat op 21 september ‘Smart Farming Plantaardig’ centraal tijdens de volgende Meet-up van AgriFoodInnovation.

Programma

  • Keynote spreker Harrie Schonewille, Managing Director – VDL ETG Projects BV presenteert zijn visie op Smart Farming Plantaardig, het ecosysteem in Brabant en de rol van VDL en hoe deze past in het ecosysteem.
  • Er is volop ruimte voor interactie, vragen en discussie tijdens de gesprekstafels met ondernemers. Met onder andere: Elies Lemkes-Straver (gedeputeerde voor Landbouw, Voedsel, Bodem en Brede welvaart provincie Noord-Brabant), Stephanie ter Borg (directeur REWIN West-Brabant), Judith Donkers (directeur Curio) en Chantal Dietvorst (Team Manager Ecosysteemontwikkeling Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM).
  • Het maatschappelijk perspectief van Smart Farming wordt in een gezamenlijk gesprek door Arend Koekkoek (directeur Pixel Farming Robotics), Jacob van den Borne (directeur Van den Borne Aardappelen) en Thijs Dorssers (Manager Holland Robotics) besproken met speciale aandacht voor de AFI projecten Autonome Akker, Slimmer Telen en AgroBOTS.
  • We sluiten de dag af met een rondleiding over het terrein van Curio waar we zien en horen hoe de projecten Robotboerderij, Proefveld en Farmbots bijdragen aan de toekomst van de agrifoodsector in Nederland.
  • Het volledige programma vind je hier.

Aanmelden
Het aantal plaatsen is beperkt, wil je zeker zijn van deelname meld je dan dus nu aan.

Open dag AgroProeftuin de Peel

Op vrijdag 15 juli organiseert AgroProeftuin de Peel de jaarlijkse open dag op de proeflocatie aan de Middenpeelweg in Zeeland. Zowel boeren als burgers zijn welkom voor een rondleiding langs de duurzame landbouw-experimenten. 

Bezoekers krijgen op de proeflocatie een rondleiding langs de proefvelden. Hier vertellen de boeren en de organisaties die een proefveld hebben over de volgende proeven met nieuwe teelten:

  • Granenmix voor krachtvoer
  • Mengteelt mais & klimbonen
  • Lupine voor humane voeding
  • Veldbonen voor melkvee
  • Mais op ruggen
  • Aardappelen biologische luizenbestrijding
  • Jaarrond voedergewassen
  • Biobased Garden

Het zijn experimenten die bijdragen aan verduurzaming van de agrarische productie, aan verbetering van de bodemvruchtbaarheid en waterkwaliteit én kansen bieden op een beter verdienmodel voor de boer.

Rondleidingen
Bezoekers die de open dag willen bezoeken zijn welkom van 10 tot 13 uur of van 13 tot 16 uur. Vanaf die momenten starten de georganiseerde rondleidingen. De ochtendgroep sluit af met een lunch; de middaggroep met een borrel. Lunch en borrel bevatten producten die geteeld worden op de proeflocatie en in de regio.

Aanmelden
Wil je meer informatie of direct aanmelden? Stuur dan een mail naar AgroProeftuin de Peel of bezoek de website.

Proefveld winterlupine in De Mortel

Ken jij het lupineboontje al? In de bloemblaadjes zit een bijzonder eiwitrijke peulvrucht verstopt. Dat maakt lupine de perfecte vleesvervanger. De akkers van de Peel zijn bij uitstek geschikt voor het verbouwen van dit bijzondere boontje. Het afgelopen najaar zijn er een proefveld en demoveld ingezaaid met winterlupine. Nieuwsgierig naar lupine? Kom dan onze akkers in de Morel en Mill bekijken!

Winterlupine
Er zijn verschillende soorten winterlupine. Zo zijn er in Frankrijk een aantal rassen die geschikt zijn voor teelt in Noord-Frankrijk. Dat was voor het Louis Bolk Instituut de reden om deze teelt in Nederland uit te testen. Het proefveld ligt bij Willem Verkuijlen (De Mortel) en het demoveld is ingezaaid door Jaap Melgers (Mill) met twee winterlupine rassen. Daarnaast teelt Jaap het anthracnose-tolerante ras Frieda.

Programma
13:30 uur – Welkom en koffie bij Jaap Melgers, Mill
13:15 uur – Rondleiding demoveld winterlupine en Frieda teelt
14:15 uur – Gezamenlijk vertrek naar proefveld De Mortel
15:00 uur – Teeltervaringen uitwisselen
15:30 uur – Presentatie LBI: resultaten rassen-, bemestings- en bestuivingsproeven & alkaloïden in lupine
16:15 uur – Rondleiding proefveld winterlupine
17:00 uur – Afsluiting

Locaties
De ontvangst is op de boerderij van Jaap Melgers. Het adres is: Tongelaar 8 in Mill. Het navigatieadres is: Hoogedijk, Mill. Sla aan het einde van de brug linksaf en volg de weg tot Tongelaar 8. Het adres van proefveld de Mortel is: Den Hoek 31 in De Mortel.

Aanmelden
Wil jij de proefvelden met winterlupine ontdekken? Meld je dan aan door een e-mail te sturen naar w.cuijpers@louisbolk.nl.

Kennismakingsbijeenkomst Baan zoekt Boer

Steeds meer boeren sluiten de staldeuren. Tegelijkertijd is er een tekort aan technische vakmensen. Innovatiehuis de Peel brengt boeren en techniek samen.

Om boeren kennis te laten maken met techniek vindt op vrijdag 13 mei de ‘Baan zoekt Boer’ kennismakingsbijeenkomst plaats bij Techniekcentrum Brainport in Deurne.

Ben jij boer en overweeg je om een overstap te maken naar de techniek? Dit is dé gelegenheid om op een laagdrempelige manier in contact te komen met diverse technische werkgevers uit de Peel, werving- en selectiebureau Filias en opleiders Techniekcentrum Brainport en ROC ter AA. Meld je aan en ontdek hoe jouw toekomst eruit kan zien!

Ben jij werkgever in de techniek? Dit event is alleen voor werkzoekenden. Als werkgever kun je je aansluiten bij Techniekcentrum Brainport of contact opnemen met werving- en selectiebureau Filias.

 

 

Agrarische Dagen Someren

De Agrarische Dagen in Someren is de grootste openluchtbeurs van Zuid-Nederland. Een begrip in de hele regio en ver daarbuiten. Elke editie is er een groeiend aantal bezoekers uit heel Nederland en België. Het is voor velen inmiddels dan ook dé plek waar u zich kunt laten inspireren en informeren over de laatste ontwikkelingen en innovaties uit de agrarische sector.

Het thema van dit jaar is ‘Zorg voor Voedsel’.  De sectoren rundveehouderij, varkenshouderij, pluimveehouderij, de akker- en tuinbouw, mechanisatie en de zakelijke dienstverlening zijn deze dagen ruim vertegenwoordigd. Dat maakt de Agrarische Dagen Someren bij uitstek geschikt om elkaar te ontmoeten. De hele beurs staat bol van de activiteiten en er zijn tal van standhouders. De merkdealers geven live demonstraties met hun machines, voertuigen en werktuigen en ook wordt er altijd een thema-symposium georganiseerd. Het zijn echt de dagen van veel zien, proberen, leren, netwerken en genieten. Van jong tot oud is welkom.