Woensdag 29 augustus 2018 kwamen 40 ondernemers bij elkaar bij Sunrise Medical in Helmond om kennis te maken met ‘het exo-skelet’. Een exo-skelet of uitwendig skelet ondersteunt en versterkt het lichaam, daar waar het belast wordt. Het resultaat? Minder uitval, een hogere productiviteit en meer kans op duurzame inzetbaarheid.

Sunrise Medical is wereldleider in het ontwerpen en produceren van handbewogen en elektrische rolstoelen, scootmobielen, zitkussens en rugleuningen. Zelf vinden zij duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers enorm belangrijk. Om deze reden waren ook zij geïnteresseerd in het exo-skelet.

“Het is voor veel ondernemers een belangrijk vraagstuk”, zegt projectleider Ton Hagelstein. “Tijdens onze Connected Learning bijeenkomsten leren MKB-bedrijven van de kennis en praktijkervaringen van andere bedrijven die voorloper zijn binnen een bepaald thema. Daarnaast kijken we naar de mogelijkheden van samenwerking met het onderwijs en de overheid. Mooi is dat Keyport en Brainport dit samen doen. Daarmee bieden we bedrijven toegang tot een breder netwerk”.

Een exo-skelet is vooral inzetbaar bij maakbedrijven, logistiek, agribusiness en de automotive branche. Denk aan orderpickers of automonteurs, mensen die veel moet tillen of voorover gebogen staan. Met het exo-skelet ondersteun je de gewrichten en belast je de rug veel minder.

Zelf aan de slag met een exo-skelet?
Tijdens de bijeenkomst op 29 augustus konden de deelnemers het exo-skelet zelf uitproberen. Ze konden zien hoe het in de praktijk van Sunrise Medical werd toegepast. En wie echt geïnteresseerd was, kon zich aanmelden voor een proefperiode. Hiermee kun je het exo-skelet onder deskundige begeleiding een paar maanden binnen je eigen bedrijf uitproberen. In deze proefperiode wordt er uitgebreid getest en geëvalueerd. Er zijn nu al vijf bedrijven die er concreet mee aan de slag willen.

Meer weten over het exo-skelet of aanmelden voor een proefperiode? Mail dan naar info@innovatiehuisdepeel.nl.