‘Alles van het varken’-winkel Oijnk! opent deuren op 1 oktober

Al meer dan 20 jaar heeft Miriam Berkvens samen met haar man Marcel een varkenshouderij in Mariahout. Op 1 oktober opent Miriam haar eigen winkel Oijnk! Hier verkoopt ze niet alleen meer dan 500 varkensproducten, maar leert ook kinderen alles over varkens.  

In 1997 namen Marcel en Miriam het varkensbedrijf over van de ouders van Marcel. ‘We hadden toen 250 zeugen en 640 vleesvarkens’, vertelt Miriam. ‘In 2006 hebben we dit uitgebreid naar 850 zeugen op de locatie waar we nu zitten.’ Binnen het varkensbedrijf zocht Miriam naar wat zij nu zelf het liefst wilde doen. ‘Om erachter te komen waar mijn passie en mijn kracht ligt, heb ik meegedaan aan het project Baan zoekt Boer van Innovatiehuis de Peel. Zij gaven mij het laatste duwtje om mijn winkel Oijnk! te beginnen.

500 varkensproducten
In de ‘alles van het varken’-winkel vinden bezoekers meer dan 500 varkensproducten zoals vlees en paté, Eigenzwijnse worst, maar ook verrassende producten zoals verf en penselen. In alle producten zit varken verwerkt, daarom werken POV, Agrifirm, VION en Darling Ingrediënts mee. Ook wil Miriam bezoekers van haar winkel alles leren over varkens en waar voedsel vandaan komt.

Spelend leren
Met vier verschillende puzzels aan de muur, ontdekken kinderen spelenderwijs hoe het lichaam van een varken eruit ziet van kop tot staart. ‘Wij zijn lid van Boeren van de Peel en Klasseboeren’, vervolgt Miriam. ‘In mijn winkel wil ik meer doen dan alleen producten verkopen. Wij openen letterlijk onze deuren om kinderen en volwassenen te leren waar ons voedsel vandaan komt. Daarom doen we ook mee aan het Tiny restaurant project in Laarbeek. In dit mobiele restaurant proeven basisschoolleerlingen gezonde voeding, vers van het land.’

Volg de varkensvoetjes
Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de bouw van de winkel. Op donderdag 1 oktober om 13:00 uur opent Oijnk! officieel haar deuren aan de Kalverstraat 13a in Veghel. Miriam nodigt iedereen van harte uit. ‘We zijn helemaal corona-proof. Door het volgen van de varkensvoetjes op de grond, kan iedereen voldoende afstand houden. En ons erf is groot genoeg!’

Ben jij agrarisch ondernemer en wil jij jouw boerderij uitbreiden? Of wil je jouw staldeuren openen en jouw verhaal delen met een groter publiek? Neem dan contact op met Liza Simons, projectmanager Agro van Innovatiehuis de Peel.

Deel dit bericht!