Boeren en chef-koks lanceren LuPeel: Lupine uit onze Peel

Lekker, eiwitrijk én lokaal uit onze achtertuin. Telers en chef-koks uit de Peel presenteren: LuPeel. De boon van de lupine die goed groeit op de Peelse zandgrond. De ambitie van initiatiefnemers Innovatiehuis de Peel en Bijzonder Brabants is om in 2030 5.000 hectare lupine te laten groeien in de Brabantse en Limburgse Peel. Zo dragen we lokaal ons steentje bij aan de Nationale Eiwitstrategie.

De lupine uit de Peel wordt als LuPeel in de markt gezet. ‘Het is niet de bedoeling om op de wereldmarkt te concurreren met grote producenten, maar om LuPeel als streekproduct af te zetten’, legt projectleider Liza Simons van het Innovatiehuis uit. ‘We werken in eerste instantie samen met boeren, koks en onderwijsinstellingen in de Peelregio, maar we verwachten ook dat foodproducenten uit de regio enthousiast worden om concepten te ontwikkelen.’ Dit jaar sluiten zes telers uit Oost-Brabant en Noord-Limburg zich bij het project aan. Op een bescheiden schaal van zes hectare telen zij lupine, zowel biologische als gangbaar.

LuPeel draagt lokaal bij aan Nationale Eiwitstrategie

Met het lokaal telen van lupine levert de Peel als regio haar bijdrage aan de Nationale Eiwitstrategie. Liza legt uit: ‘Steeds meer consumenten zoeken een alternatief voor het eten van vlees en zuivel. Vaak wordt er gekozen voor sojaproducten.’ Op dit moment is de EU sterk afhankelijk van import van soja uit Noord- en Zuid- Amerika. In de zoektocht naar alternatieve eiwitten is aan alle EU-landen gevraagd om een Nationale Eiwitstrategie op te stellen. ‘Met de LuPeel dragen wij hier aan bij’, vervolgt Liza. ‘Lupinebonen bevatten namelijk, net als sojabonen, veel eiwit en zijn daardoor goede vleesvervangers. Door soja uit Amerika te vervangen door lokale geteelde lupinebonen bespaar je ook nog eens op transportkilometers. Dat is weer goed voor het milieu.’

Eerste teeltervaringen positief

Een van de deelnemende boeren is Henk Kerkers met zijn bedrijf Bijzonder Brabants uit Deurne. Enkele jaren geleden voegde hij lupine toe aan zijn gewasrotatie als bodemverbeteraar en om de stikstofvoorraad in de bodem op peil te houden. ‘Lupine gedijt prima op onze zandgronden met een pH van 5-6. Beter dan op kalkrijke kleigronden,’ vertelt Henk. Lupine heeft in principe geen bemesting nodig. De rhizobiumbacteriën in de wortelknobbels zorgen voor voldoende stikstof. Daarnaast zorgt de plant ervoor, in samenwerking met voldoende bodemleven, dat fosfaat en andere mineralen uit de bodem worden vrijgemaakt.

Op de menukaart

In de Nederlandse keuken is de lupine als groente nog onbekend. Via chef-koks en onderwijsinstellingen introduceert de projectgroep de lupine boon bij consumenten. Jaap Volman, chef-kok van Boompjes Restaurant in Overloon: ‘De LuPeel is mals boontje met een goede bite en niet melig. Superlekker, simpel te bereiden en boordevol eiwitten.’ Volman wil, samen drie andere topkoks en drie koksscholen uit de regio, in 2021 LuPeel op de kaart zetten. Samen gaan ze aan de slag met recepten om dit heerlijk lokale plantaardige eiwit meer bekendheid te geven. ‘Je moet elkaar en je omgeving versterken. Waar je ook kookt, gebruik producten uit de buurt. Daar geloof ik in,’ zegt Volman.

Ook pionieren met LuPeel? Meld je aan!

Ben jij boer of chef-kok en wil jij ook aan de slag met LuPeel? Neem contact op met Liza Simons, projectleider Agro van Innovatiehuis de Peel.

Deel dit bericht!
Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om nieuws, inzichten of ideeën te ontvangen.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.