Brouwerij Holevoort uit Bakel: ‘Bier brouwen was helemaal niet onze bedoeling’

Veel bierbrouwers starten met het maken van het bier en gaan daarna nog wat hop telen. Brouwerij Holevoort uit Bakel deed het juist andersom. We spraken mede-eigenaar Sven Somers over hoe zijn hopkwekerij uitgroeide tot brouwerij en over zijn plannen voor de toekomst.

Het begon allemaal in maart 2016. Sven legt uit: ‘We hadden gehoord dat er door de grote vraag van bierbrouwers een tekort aan hop dreigde te ontstaan. Daar wilden we op inspelen. De grond hier nabij de Peelrandbreuk bleek zeer geschikt om hop te laten groeien. Samen met mijn compagnons Rick Swinkels en Maarten Manders besloten we 0,7 hectare hop aan te planten voor de verkoop.’ In 2017 vond de eerste volledige oogst plaats. Met hulp van een groep vrijwilligers werd de hop handmatig geplukt. Dit kostte zo’n 1.300 plukuren, dus dat moest anders. ‘Tegenwoordig plukken we een hele oogst machinaal met een plukmachine in een paar dagen tijd.’

Bakels bier met lokale hop, gerst en water

Met de eerste kleine succesvolle oogst in 2016, begon het brouwersbloed toch te kriebelen. ‘We schaften een 50 liter brouwinstallatie aan, zaaiden ons eigen gerst en lieten een waterput slaan op onze eigen grond. Zo ontstond er een echt lokaal Bakels bier. Vervolgens lieten we onze eerste brouwsels proeven door bierkenners uit de lokale horeca. Op 1 januari 2018 kwam ons eerste zelf gebrouwen bier op de markt: de Holevoort Tripel. Vandaag brouwen we onze bieren in een 500 liter brouwinstallatie. We hebben een uitgebreide collectie met onder andere een blond bier, quadrupel, en zelfs een barrel aged bieren gelagerd op whisky, bourbon, rum en gin vaten. Van de totale hopoogst, gebruiken we 25% voor het brouwen van ons eigen bier en bieren voor andere brouwers (zo’n 50.000 liter). De rest van het hop, houden we op voorraad voor het geval een oogst mislukt. Verkoop van onze hoppen, zoals we oorspronkelijk van plan waren, komt ook steeds vaker voor.’

Niet de bedoeling, wél een kans

Ook voor de toekomst heeft Sven plannen genoeg. ‘Om meer mensen kennis te laten maken met de lekkerste streekproducten van Bakel slaan we de handen ineen met ijswinkel De Gebroeders. Samen zetten we een proeflokaal op waar zowel toeristen als mensen uit Bakel zelf lokale lekkernijen kunnen proberen. Naast bier, ijs, gebak en pannenkoeken, zijn we nog op zoek naar lokale leveranciers die hun streekproducten op onze menukaart willen zetten.’ Toen Sven zes jaar geleden met zijn vrienden om de tafel zat, had hij niet gedacht dat hij vandaag zijn eigen biertje zou drinken. ‘Zelf bier brouwen was eigenlijk nooit de bedoeling, net zoals het nooit ons plan was om een proeflokaal te beginnen. Maar net even anders werken dan anderen, leidt soms tot nieuwe kansen die je zelf niet eens had kunnen bedenken!’

Bezoek de hopvelden

Meer weten over het bier van Brouwerij Holevoort ? Bezoek dan hun website. Wil jij de Bakelse hopvelden bezoeken of een proeverij doen? Dat kan! Neem contact op door het contactformulier op de website in te vullen.

Deel dit bericht!
Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om nieuws, inzichten of ideeën te ontvangen.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.