Datascience: denk groot, start klein, schaal snel

Op 27 juni organiseerde het Innovatiehuis de Peel een bijeenkomst over Data science. We waren te gast bij Vescom in Deurne.

Sprekers Dries van den Enden van Fontys en Ruud Sneep van de Jheronimus Academy of Data Science (JADS), een samenwerking tussen de Universiteit van Tilburg en de TU/e, namen ons mee in de ontwikkelingen op het gebied van Datascience. Vervolgens vertelde Rob Fleuren van AAE uit Helmond hoe bij hen Data Science wordt gebruikt en welke stappen zij hebben gezet om data science verder toe te passen.

Eén van de toepassingen heeft betrekking op het voorspellen van onderhoud van machines. Als je de klant het te vervangen onderdeel stuurt, voordat het kapot gaat, dan verliest die daardoor minder productietijd. Een stap verder is om de klant realtime data te sturen over de conditie van de machine, zodat zij zelf kunnen volgen wanneer er onderdelen vervangen moeten worden.

We verzamelen, onder andere door sensoring, steeds meer data. De vraag is hoe je die data gebruikt. De toepassingsgebieden breiden zich steeds verder uit en de ontwikkeling gaat razendsnel. Alle drie de sprekers hadden het volgende advies: denk groot, start klein, schaal snel.

Gezien de vele vragen die werden gesteld leeft het onderwerp bij ondernemers. In het gezelschap bevond zich ook een toekomstig student Data Science bij JADS die met zijn vader was meegekomen. Hij krijgt volgens Ruud Sneep the sexiest job of the 21st century!

Deel dit bericht!