Demonstratie Exoskeletten bij Arte in Helmond

Op woensdag 23 januari organiseerde Innovatiehuis De Peel een tweede demonstratie over exoskeletten bij Arte Groep in Helmond. Een tweetal leveranciers van non-powered exoskeletten presenteerden en demonstreerden hun product aan de aanwezigen.

Een uitwendig skelet
Non-powered exoskeletten, letterlijk een uitwendig skelet, leveren een instelbare kracht door middel van een veersysteem. De demonstratie ging in op het dragen van het exoskelet tijdens het werk. Ze zorgen ervoor dat medewerkers extra ondersteund worden in het gebruik van hun lichaam, om zo overbelasting van het lichaam en blessures te voorkomen. Het exoskelet wordt gebruikt voor medewerkers die fysieke belasting in hun werkzaamheden ervaren, zoals tillen en ‘boven de macht’ werken.

Demonstraties door Skel-ex en Laevo
Skel-ex uit Rotterdam levert een exoskelet dat de schouder en bovenarm ondersteunt en uitermate geschikt is voor medewerkers die regelmatig boven de macht werken. De toepassing van dit exoskelet vindt onder meer plaats in de auto- en luchtvaartindustrie, maar het leent zich ook voor montagewerkzaamheden buiten deze sectoren.
Meer informatie is te vinden op www.skel-ex.com.

Het exoskelet van Laevo uit Delft ondersteunt bij tilwerk en werkzaamheden waarbij medewerkers langdurig in een voorovergebogen positie staan. Bij elke bukbeweging ondersteunt het skelet het bovenlichaamgewicht. Hierdoor wordt de onderrug minder belast. Dit exoskelet wordt vaak toegepast in de logistieke sector en binnen productieomgevingen, maar ook in de zorg en de agrarische sector.
Meer informatie is te vinden op www.laevo.nl.

Welzijn en gezondheid van medewerkers
Voor deze demonstratie waren we te gast bij Arte Groep in Helmond, producent van natuurstenen en composieten werk- en keukenbladen. Arte heeft Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) hoog in het vaandel staan en behoort tot een zeer selecte groep Nederlandse ondernemingen met een MVO-4 certificatie. Dit uit zich onder meer in het project ‘Arte Right to Education’ in India. Met dit project zorgt Arte ervoor dat in de dorpen waar groevenarbeiders met hun gezinnen wonen, kinderen naar school kunnen gaan. Ook is Arte heel bewust bezig met het welzijn en de gezondheid van hun medewerkers via een vitaliteitsproject. Daarnaast kijken ze dus actief naar de inzetbaarheid van exoskeletten in de eigen organisatie.

Meer informatie?
Wilt u meer weten over exoskeletten? Of heeft u interesse in het toepassen van exoskeletten in uw organisatie? Neem dan contact op met Daniel de Klein!

Deel dit bericht!