EAT THIS! Tweede Bedrijfsbezoek aan weidevarkensbedrijf ‘D’n Elshorst

In het kader van EAT THIS! voor agrarisch ondernemers in de Peel, was het Innovatiehuis de Peel op 17 mei te gast bij het weidevarkensbedrijf D’n Elshorst van Ben Bruurs in Baarschot.

Na een verfrissende ontvangst door Ben Bruurs en zijn vrouw Thea, vertellen Ben en Ruud Groenendijk van vereniging Tussenheid Brabant, enthousiast hoe het weidevarkensbedrijf van Ben met behulp van een ‘Greendeal’ is omgeschakeld van een ‘traditioneel’ gemengd bedrijf naar een ‘andersoortig’ gemengd bedrijf. Een bedrijf dat bestaat uit weidevarkens, recreatie, educatie en rondleidingen.

D’n Elshorst in Baarschot grenst direct aan een prachtig natuurgebied in de Kempen. Deze ligging brengt ook grote uitdagingen met zich mee als het gaat om uitbreiding van een regulier landbouwbedrijf. Ben heeft daarom goed naar zijn omgeving gekeken en gekozen voor een ‘natuurinclusief varkensbedrijf’ en verbreding in de vorm van recreatie, educatie en rondleidingen. Tijdens het werkbezoek zijn per huifkar de weides bezocht waarin de varkens scharrelen en wroeten. Uit Ben zijn verhaal blijkt dat hij veel de samenwerking met anderen opzoekt zoals met andere recreatiebedrijven in de omgeving voor het aanbieden van arrangementen voor toeristen, restaurants en koks die zijn smaakvolle exclusieve varkensvlees afnemen zonder tussenhandel, maar ook samenwerkingen met terreinbeheerders om jonge berkenboompjes te verwijderen en bijvoorbeeld een boomkweker in de omgeving. In dat laatste geval worden na het rooien van de bomen en voor de aanplant van nieuwe bomen, de varkens van Ben het veld ingestuurd om in de bodem te wroeten op zoek naar de larven van meikevers die anders de nieuwe bomen kunnen aantasten. Zo is Ben telkens op zoek naar nieuwe samenwerkingen.

Greendeal heeft Ben geholpen om zijn ‘andersoortige’ bedrijf uit te kunnen voeren. Het bedrijf van Ben past niet binnen de normale wetten en regels van gemeente, provincie en rijk en via Greendeal is een ontheffing geboden en kan Ben zijn ‘natuurinclusieve bedrijf’ verder ontwikkelen.

Het was een mooi voorbeeld van een goed nieuw verdienmodel waarmee kennis kon worden gemaakt.

Degene die het bedrijfsbezoek aan D’n Elshorst heeft gemist of er meer over wil weten kan de site raadplegen www.elshorst.nl

Deel dit bericht!