Een tweede leven voor toiletpapier uit Aarle-Rixtel

De waterschappen winnen energie en grondstoffen terug uit afvalwater en proberen dit maximaal te verwaarden (www.winnenwatvanwaardeis.nl). Duurzame en rendabele afzetketens voor energie en grondstoffen zijn dan ook van groot belang. Dat geldt ook voor de cellulose die Aa en Maas terugwint uit het afvalwater op de zuivering in Aarle-Rixtel.

4500 ton grond- en reststoffen
Aa en Maas heeft op dit moment zo’n 4500 ton aan grond- en reststoffen uit afvalwater die interessant zijn voor de markt. Behalve cellulose in Aarle-Rixtel, gaat het ook om bijvoorbeeld fosfaat, teruggewonnen op de zuivering in Cuijk en binnenkort in ’s-Hertogenbosch.

Toepassingen
Enkele voorbeelden van toepassingsmogelijkheden: fosfaat als groene meststof voor de landbouw, cellulose als afdruipremmer in asfalt. En dit is wellicht nog maar het begin. De positie van Aa en Maas in de circulaire economie belooft alsmaar waardevoller te worden.

Samenwerking
Voor de afzet van grondstoffen uit afvalwater werkt Aa en Maas sinds 2018 samen met AquaMinerals in Nieuwegein. Aqua Minerals heeft al twintig jaar ervaring met de afzet van reststoffen van drinkwaterbedrijven.

Graag nodigen wij partijen uit om mee te denken over het verwaarden van energie en grondstoffen uit afvalwater.

Meer informatie op de website van Waterschap Aa en Maas.

Of neem contact op met innovator Ferdinand Kiestra op telefoonnummer (073) 615 6877 of e-mail: fkiestra@aaenmaas.nl

Tafel, lampen en schaaltjes gemaakt van cellulose, teruggewonnen op de zuivering in Aarle-Rixtel
Cellulose op weg naar een nieuwe bestelling
Deel dit bericht!