Elkaar de bal toespelen

“Sinds 1990 is in Asten het mooie bedrijf Metafas gevestigd. Zes jaar geleden nam ik het bedrijf over. We ontwikkelen front- en bedieningspanelen en printed electronics, maar van origine zijn we een zeefdrukkerij. Onze klanten zitten in veel verschillende sectoren. Neem onze bedieningspanelen: software is overal aanwezig. Met onze user interfaces vormen wij de brug van machine tot mens in branches als de scheepsbouw, de landbouw en de medische wereld.

Slimmer communiceren
Als het over innovaties gaat, is met name onze tak printed electronics interessant. Het gaat om gedrukte elektronica: een set van print-methodes om elektrische schakelingen op verschillende substraten te maken. Dankzij wetenschappelijke doorbraken kunnen we veel realiseren tegenwoordig, met behulp van het Internet of Things, Big Data, wifi, bluetooth en NFC . Ik kan het concreter maken als ik wat voorbeelden noem van draadloos communicerende toepassingen. Dankzij onze innovaties kunnen we de frequente inspectie van brandblussers vergemakkelijken: nu moet men iedere blusser controleren, dankzij printed electronics zien we straks in het systeem vanzelf welke labels verbroken zijn. Of neem een hele andere industrie; het duurt niet lang meer of we krijgen een pushbericht op de smartphone, als de luier nat is. Handig voor jonge gezinnen, maar ook voor de thuiszorg, bij ouderen. Slimme sturen in Tesla’s, het meten van stroomsnelheden in de riolering: overal kunnen printed electronics waardevol zijn.

Verbindingen
Ik vind dat mooi: ooit begonnen als zeefdrukkerij, doen we tegenwoordig dingen die nergens worden gedaan. De verbindingen die we aangaan, daarin zit ‘m volgens mij de grootste innovatie. We werken nauw samen met het Holst Centre van TNO in Eindhoven. Maar we schakelen ook voortdurend met Fontys Hogescholen en de TU/e. Alle drie beschikken ze over veel kennis en wij hebben de productiecapaciteit. Samen worden we steeds slimmer. Innoveren zit ‘m in de bal rondspelen; je kunt het niet alleen doen. Je móét samenwerken om het niveau steeds omhoog te tillen.

Elkaar iets gunnen
Het succes van het Innovatiehuis de Peel zit hem in de grondhouding van het mkb om elkaar succes te gunnen. Eerst moet je brengen, voor je kunt krijgen. Alleen dán kom je verder. Het Innovatiehuis de Peel kan echt alleen maar slagen als we elkaar weten te vinden en elkaar die bal toespelen. Voor mij was een contact op de User Integrated Design-beurs de katalysator van innovatie. Er kwam iemand naar mij toe van het Holst Centre, en van het een kwam al gauw het ander. Die grondhouding waarover ik net sprak, daar heb ik mijn hoop op gevestigd. Als ondernemers bereid zijn samen te werken en elkaar een blik te gunnen in elkaars keuken, dan sta je al op voorsprong. Praten, luisteren. Welke truc past een bedrijf toe? Wat kun jij daaraan toevoegen?

Kansen geven
Ons bedrijf groeit en dat komt door allerlei factoren. Ook door bijvoorbeeld stagiairs die nieuwe kennis brengen; andersom draag ik in examencommissies mijn steentje bij aan hun opleidingen. Denk ook aan de medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt, die het bij ons hartstikke goed doen en niet meer weg te denken zijn. Ook een vorm van innoveren! Kansen geven, ook hier. Wie voldoende geeft, zal ook ontvangen. Dat vertrouwen heb ik. En we blijven proberen. Een belangrijke regel: 60% van de innovaties slaagt nauwelijks. Maar wie niet probeert, zal nooit slagen.”

Hans van de Mortel
Directeur Metafas

Deel dit bericht!
Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om nieuws, inzichten of ideeën te ontvangen.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.