Goede opkomst Baan zoekt Boer

Foto: DMG Deurne

Steeds meer boeren sluiten de staldeuren. Tegelijkertijd is er een tekort aan goede technische vakmensen. Innovatiehuis de Peel bracht boeren en techniek samen op 12 februari tijdens ‘Baan zoekt Boer’ bij Techniekcentrum Brainport in Deurne.

Voor sommige boeren is een overstap nog best spannend. ZLTO helpt hen hierbij vanuit het project Van werk naar werk. Inge Meijers van ZLTO benadrukt tijdens haar presentatie dat iedereen kwaliteiten heeft. ‘Iedere boer heeft ervaring opgebouwd binnen zijn bedrijf. Benoem de technieken die je beheerst zoals lassen, elektro of reparatiewerk. Zo laat je zien wat jouw meerwaarde is voor een werkgever. Daarnaast biedt werken als zzp’ er in de techniek veel vrijheid en is parttime werken mogelijk.’

Werken bij Waterschap

Gastspreker Aart van Haarlem was aanwezig als werkgever. ‘Bij Waterschap Aa en Maas hebben wij een aantal vacatures die goed passen bij voormalig agrariërs. Ik wil boeren laten zien dat dit een mogelijke overstap zou kunnen zijn’. Het werken in de techniek in combinatie met buiten zijn sprak de aanwezigen erg aan.

Opleidingen

Voor boeren die de overstap naar techniek willen maken, maar nog niet alle vaardigheden in huis hebben, biedt Techniekcentrum Brainport diverse opleidingen. Michiel de Ruyter, Manager Brainport Industries College: ‘Bij ons kun je een aaneengesloten opleiding volgen, maar dit kan ook modulair. Je gaat dan bijvoorbeeld eerst aan de slag bij een nieuwe werkgever en na verloop van tijd volg je een cursus puntlassen.’

Techevents en Open Bedrijven route

Ben jij boer, overweeg je een overstap naar techniek en heb je deze middag hebben gemist? Bezoek dan een Tech Event. Deze events zijn alleen voor jongeren, maar juist ook voor boeren die het werken in de techniek willen ervaren. Of neem een kijkje achter de schermen van een technisch bedrijf tijdens de Open Bedrijven Route op 8 maart in Deurne.

Meld je aan voor een vervolgbijeenkomst

Wil je meedoen aan de volgende Baan zoekt Boer bijeenkomst of wil je je oriënteren op ander werk in de zorg of het onderwijs? Neem dan contact op met Liza Simons, Agro projectmanager, om je aan te melden voor nieuwe bijeenkomsten georganiseerd door het Innovatiehuis.

Deel dit bericht!