Grootste groeiuitdaging van Birgit Goumans is het aantrekken van technisch talent uit de regio

Over wat metaalbedrijf Kusters Goumans doet, kan directeur Birgit Goumans kort zijn. ‘Wij Maken Kwaliteit’. Dat is waar het familiebedrijf uit Laarbeek voor staat. De aanstaande bedrijfsovername verandert daar niets aan. Birgits belangrijkste taak voor de toekomst is continuïteit. Om die te waarborgen moet niet alleen het bedrijf groeien, Birgits grootste uitdaging is het aantrekken van de volgende generatie vakmensen. Door scholieren kennis te laten maken met techniek, draagt ze niet alleen bij aan het ontwikkelen van technisch talent, ze stuwt hiermee ook de regio.

Wij – samen met onze vakmensen en klanten

Kusters Goumans is 47 jaar geleden opgericht door Henk Kusters. Inmiddels is het familiebedrijf in handen van Birgits vader Rob Goumans. Per 1 juli neemt Birgit het familiebedrijf met 50 medewerkers formeel over. De vraag wat Kusters Goumans precies doet, beantwoordt Birgit met drie woorden: ‘Wij Maken Kwaliteit’. “Wij staat voor het familiebedrijf”, legt Birgit uit. “Ondanks alle technologische mogelijkheden, speelt de mens een belangrijke rol in ons bedrijf. Met ‘Wij’ bedoel ik niet alleen onze vakmensen, maar ook onze klanten. We doen het samen.”

Maken – precisie componenten voor high end toepassingen

Maken staat voor de precisie onderdelen die het bedrijf in huis produceert. “Vaak zijn dit componenten voor high end toepassingen”, vertelt Birgit. Een voorbeeld hiervan is een elektronen microscoop. Die wordt gebruikt voor onderzoek naar kanker, maar ook om het coronavirus te doorgronden. “Door het gebruik van elektronen, kan de microscoop een object miljoenen malen vergroten. Hierbij komt straling vrij. Voor deze grote microscopen maken wij afschermingen van lood. Deze houden de straling tegen, zodat onderzoekers veilig kunnen werken.”

Kwaliteit – gegarandeerde veiligheid en certificering

“Kwaliteit is een heel breed begrip”, legt Birgit uit. Voor iedere klant of product kan dit iets anders betekenen. “Nadat een onderdeel gemaakt is, zorgen wij er voor dat er aan alle kwaliteitseisen is voldaan. We doen uitgebreide keuringen en voorzien de componenten van certificaten en meetrapporten. Waar nodig doen we dit zelfs voor ieder product van een serie. Bijvoorbeeld voor veiligheidkritische onderdelen van achtbanen. Waar je voor andere producten kwaliteitssteekproeven doet, testen wij voor dit type producten de hele serie om de kwaliteit van ieder onderdeel te kunnen garanderen.”

Samen voorop blijven lopen

Birgits plannen voor de toekomst zijn vooral gericht op continuïteit. “Onze basis en onze filosofie blijft hetzelfde. De overname verandert daar weinig aan. Ik werk zelf al langere tijd in ons bedrijf en wij gaan onze koers niet veranderen.” Om de continuïteit ook in de toekomst te kunnen garanderen, wil Kusters Goumans zich blijven ontwikkelen als bedrijf en doorgroeien. “Wij willen niet groeien om het groeien. Wij willen meekunnen met innovaties en de wensen van onze klanten. Door bijvoorbeeld nieuwe diensten aan te bieden, zoals het reinigen van producten. We zoeken daarom actief de samenwerking met anderen uit de Peelregio. Zo blijven we ook in de toekomst voorop lopen.”

Geen vakkenvullen, maar een bijbaan in de techniek

De grootste uitdaging voor de toekomst is volgens Birgit het tekort aan vakmensen. “Daarom werken wij onder andere samen met Stichting Hightech Helmond – de Peel. Vanwege de coronamaatregelen gingen fysieke evenementen zoals de Dutch Technology Week niet door. Als alternatief is er nu online Tech Battle om kinderen uit de regio in aanraking te brengen met techniek.” Ook is Birgit voorzitter van de Stuurgroep Arbeidsmarkt en Onderwijs van Stichting Parkmanagement Laarbeek. “In Laarbeek hebben we veel mooie bedrijven. Samen met het Commanderij College ontwikkelen we een platform waar we leerlingen koppelen aan bedrijven. Op basis van het talent en vaardigheden van deze leerlingen, bieden we hen stages en bijbaantjes aan die écht bij hun passen. In plaats van vakkenvullen bij de supermarkt, kunnen scholieren erachter komen waar hun talent ligt door een bijbaan die echt bij hun past. En wij hopen door deze eerste kennismaking, het technische talent te behouden voor onze regio. Zo groeien en ontwikkelen we samen!”

 

 

Deel dit bericht!