Kuunders Technoworks: Smart Industry uit De Peel

De zaken gaan goed voor Kuunders Technoworks. Het innovatieve Bakelse bedrijf, dat productieprocessen optimaliseert en bewerkingsmachines ontwerpt en bouwt, is kerngezond en presenteert binnenkort de gepatenteerde Kuma. Toch loopt oprichter Willem Kuunders (34) liever niet naast zijn schoenen.

Ondanks zijn jonge leeftijd zit Willem al meer dan de helft van zijn leven ‘in de metaal’. “Vanaf mijn vijftiende”, herinnert hij zich. “Ik wilde bouwen, iets creëren en mensen helpen. Het werk van mensen die dag in, dag uit hetzelfde werk doen aangenamer maken door slimme, ergonomische oplossingen. Daar krijg ik een kick van!”

Met de laptop naar bedrijven
Naast zijn studies – mts en daarna hts – was Willem in zijn vrije uren met metaal bezig. In 2011 begon hij voor zichzelf. “Als zzp’er ging ik met mijn laptop bedrijven af. Tekeningen maken, oplossingen bieden. Door alle opgedane ervaring wist ik precies wat de klant wilde: een totaaloplossing. In de offertefase heb ik veel eigen uren gestoken in het maken van gedetailleerde 3D-tekeningen voor de klant. Deels daardoor stroomden de opdrachten binnen.”

Jaren later is Willem geen zzp’er meer. Hij heeft vier fulltime engineers in dienst. “Praktisch ingestelde hbo’ers, allemaal uit de regio”, vertelt Willem. “Zij weten wat de klant wil en nodig heeft.” Op de ruime werkplaats van Kuunders Technoworks lopen ook nog eens twee man rond. Vijf parttimers – studenten – zorgen voor frisse inzichten en een poetsvrouw voor een dito werkomgeving. “Ach, we doen ons best”, klinkt het bescheiden. “Hard werken en kwaliteit leveren, daarmee kom je een heel eind.”

Paradepaardje
Het nieuwe paradepaardje van Technoworks is een zelf gebouwde en gepatenteerde plaatwerkidentificatiemachine. “Hoe het nu nog vaak gaat: uit één plaat lasersnijden de plaatverwerkers materiaal voor soms wel vijftien verschillende opdrachten. Na deze bewerking worden die handmatig gesorteerd en afgeraapt. Niet bepaald smart. En een redelijke kans op fouten. Soms is moeilijk te zien wat nu wat is.”

Met de nieuwe machine, de Kuma (‘Ku staat voor Kuunders, Ma voor Machinery’) genaamd, moet dat een stuk beter gaan. “De tekeningen worden ingeladen, zodat er een match te maken is tussen input en output. De machine meet de specificaties en weet precies welk onderdeel bij welke order hoort. Een printer markeert de output. Zo maken wij het proces volledig papierloos, efficiënt en smart.”

Voor de lancering van de Kuma heeft Willem een nieuwe werkmaatschappij opgericht, KuMaTech. Onder die vlag staat hij in maart op de TechniShow*), een grote techniekbeurs voor de maakindustrie in Utrecht. “Weet je, ik ga eigenlijk niet zo vaak naar netwerkbijeenkomsten”, klinkt het nuchter. “Ik ben liever op de zaak bezig, en bovendien hebben we het hartstikke druk. Multinationale bedrijven weten ons zo ook wel te vinden.”

Maar in een initiatief als Innovatiehuis De Peel ziet hij wel degelijk meerwaarde. “Door het Innovatiehuis hebben we mogelijkheden gekregen om toe te treden tot het netwerk van Brainport Eindhoven. In hun filosofie herken ik me totaal: samenwerken en elkaars sterke kanten benutten. Dat doen wij hier ook: gebruikmaken van de expertise van anderen – en andersom gebeurt het ook. In deze regio is er zat technische kennis.”

Willem Kuunders
Kuunders Technoworks

*) Op 7 maart 2018 heeft Kuunders Technoworks met de KUMA 1000 de TechniShow Innovation Award gewonnen

Deel dit bericht!
Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om nieuws, inzichten of ideeën te ontvangen.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.