Lekker lupine op ieders bord

Onderwijs, Top koks en boeren maken samen plannen

Lupine is het gouden boontje voor de toekomst, het zit boordevol goede eiwitten en kan met gemak op onze zandgrond geteeld worden. Alleen we kennen in Nederland dit boontje nog niet op ons bord. Hier wil het Innovatiehuis met steun van FoodUp!Brabant verandering in brengen. Samen met boer Henk,  vier top-koks, drie koks-scholen, HAS Den Bosch / Venlo gaven ze op 3 december het startsein om plannen te maken om lupine op de kaart te zetten.

In Nederland en Europa willen we minder afhankelijk zijn van de import van plantaardig eiwit. Dat geldt met name voor sojaproducten, waar import uit Noord- en Zuid-Amerika belangrijk is. De vraag naar plantaardige eiwitten voor de humane voeding groeit hard, vooral voor alternatieven voor vlees en zuivel. Lupine biedt kansen voor onze boeren om in Nederland te telen en hiermee kunnen heerlijke gezonde gerechten bereidt worden voor onze consumenten. Naast de waarde voor de voedsel consumptie is de lupine zeer waardevol voor een vruchtbare bodem en de biodiversiteit. Een gewas dat prima kan passen in de kringlooplandbouw.

Samen lupine in de schijnwerper zetten

Boer Henk teelt in zijn bijzondere groentetuin lupine en is op zoek gegaan naar partijen om samen lupinen meer bekend te maken bij consumenten en boeren. Op donderdag 3 december kwamen vier topkoks (Manfred Albrecht, Mathijs Jacobs, Jan van Hout, Jaap Volman), drie koksscholen (Koning Willem I College Den Bosch, Summa College Eindhoven, Gilde Food en Hospitality College Venlo), HAS Den Bosch/Venlo en boer Henk samen om plannen te maken om de bekendheid van lupine te vergroten. Liza Simons van het Innovatiehuis de Peel helpt mee met deze mooie plannen vorm te geven met steun van FoodUp Brabant (onderdeel van provincie Noord-Brabant) .

Het jaar van lupine

De initiatiefnemers hopen dat 2021 het jaar wordt, waarin Lupine meer bekend wordt. Het zou mooi zijn als lupine over 10 jaar zijn plek heeft veroverd op onze zandgronden en op de borden van vele Nederlanders. Heerlijk lokaal plantaardig eiwit!

De restaurants die deelnemen aan dit initiatief zijn:

Wil je ook lupine op de kaart zetten? Neem dan contact op met Liza Simons.

Deel dit bericht!