Lupine telers in de Peel zaaien gouden boontje

Gezond en lekker eten van dichtbij. Dat willen we allemaal. De LuPeel boeren zorgen daarvoor door lupine te telen op een natuur inclusieve manier. Lupine is een gouden boontje omdat het: lokaal te telen is, heel eiwitrijk is en perfect soja van ver weg kan vervangen. Op 18 april wordt in Asten, Liessel, Vlierden, Mariahout en Gemert lupine gezaaid.

In 2022 is de telers vereniging LuPeel opgericht. De aangesloten boeren bundelen hun krachten om samen lupine te telen. LuPeel kan dit niet alleen en werkt samen met het Innovatiehuis de Peel, het project Verbonden Peelproeftuinen, Lekker Lupine en de Eiwitboeren van Nederland. Het inzaaien is een belangrijke mijlpaal. De telers kunnen hun verhaal vertellen tijdens dit bijzondere moment en al het goede van lupine delen met een groter publiek.

LuPeel: Lupine is dé plantaardige oplossing dichtbij huis

Lupine: het gouden boontje van de toekomst

Wat veel mensen (nog) niet weten is dat lupine stikstofbindende eigenschappen heeft. Hierdoor is er geen kunstmest nodig is. Ook bevat dit bijzondere boontje hoogwaardige eiwitten voor de menselijke consumptie. Lupine zorgt voor verbetering van de bodemvruchtbaarheid en toename van de biodiversiteit. Kortom, met het LuPeel project geven we concreet invulling aan de toekomst van het platteland. We dragen bij aan de Nationale Eiwitstrategie, Kringloop landbouw, Voedsel transitie en klimaat doelen van uit de VN.

Wil je meer weten over lupine of je aansluiten bij dit project? Bekijk dan de LuPeel projectpagina of neem contact op met Marieke van Beers.

 

Deel dit bericht!