Lupine uit de Peel op de kaart

In 2016 ging boer Henk Kerkers van Bijzonder Brabants in de Peel pionieren met het telen van lupine. Om lupine meer bekend te maken als lokaal, duurzaam gewas en ingrediënt zijn vier top-koks, vijf onderwijsinstellingen en Lekker Lupine samen met boer Henk het project ‘Lupine op de kaart’ gestart. FoodUp! Brabant van de Provincie Noord-Brabant en Innovatiehuis de Peel begeleiden het project.

Op 10 februari is het Wereld Peulvruchten Dag. De Verenigde Naties heeft deze dag ingesteld, omdat peulvruchten een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een gezonde voeding. Het behoort met ruim 36% eiwitten tot het meest eiwitrijke gewas en bevat alle essentiële aminozuren die wij nodig hebben. Ook zorgen peulvruchten voor verbetering van de bodemvruchtbaarheid en hebben een positieve invloed op het milieu. Lupine is het gouden boontje voor onze toekomst.

Lupine van eigen bodem

Lupinebonen zijn nu nog op beperkte schaal te koop in glazen potten of in gedroogde vorm. Maar dat is niet de enige kans. Toen boer Henk in 2016 begon te experimenteren met het verbouwen van lupine, kwam hij er al snel achter dat juist de zandgrond in de Peel bijzonder geschikt is voor dit gewas. Daarom start Henk samen met chefkoks, MBO koks opleidingen en HAS Den Bosch/Venlo het project ‘Lupine uit de Peel op de kaart’. Doel is om lupine van eigen bodem bekend te maken als lokaal, duurzaam voedsel. Samen met Lekker Lupine, Foodup! Brabant en het Innovatiehuis werken ze aan de ontwikkeling van een nieuwe keten; duurzaam, transparant en goed voor de boer, bodem, klimaat en onze gezondheid.

Kennis delen over lupine

Communicatie over de vele voordelen van lupine is essentieel. Dat blijkt uit onderzoek naar de voorkeuren van consumenten dat studenten van Wageningen Universiteit in opdracht van Lekker Lupine uitvoerde. Wanneer mensen weten dat ze met hun eetpatroon bijdragen aan hun eigen gezondheid, een gezondere bodem, een beter klimaat en een goede prijs voor de boer raken ze nieuwsgierig en willen ze de lupineboon uitproberen. Mits er goede recepten voorhanden zijn. Daarom deelt Lekker Lupine de lekkerste recepten op lekkerlupine.nl. En ook Foodblogger Rens Kroes schreef al een blog over lupine.

Meer weten over de power van deze peulvrucht? Bekijk de Lupine projectpagina of neem contact op met Liza Simons, projectleider Agro.

Deel dit bericht!