Partnerschap Kabinet en Brainport bekrachtigd

Rijk en regio hebben afspraken gemaakt over langdurige samenwerking. Zij gaan investeren in nieuwe technologieën en het vestigingsklimaat van de regio om daarmee de kennisintensieve maakindustrie te ondersteunen. Kabinet, Brainport en provincie schrijven dat in de Brainport Nationale Actieagenda.

Met de Actieagenda wordt een belangrijke stap gezet voor het aantrekken, behouden en opleiden van talent uit binnen- en buitenland. Staatssecretaris Mona Keijzer, Economische Zaken en Klimaat (EZK): “Dankzij bedrijven als ASML, Philips, VDL, DAF en NXP en duizenden innovatieve MKB-ondernemers in de directe omgeving, is Brainport Eindhoven belangrijk voor de innovatiekracht van heel Nederland. Daarom spannen Rijk en regio zich in de Brainport Nationale Actieagenda in om meer technisch talent aan te trekken en de regio nog aantrekkelijker te maken voor bedrijven en hun werknemers. Hierdoor profiteert heel Nederland van deze economisch sterke regio.”

Brainport Nationale Actieagenda
In de Brainport Nationale Actieagenda zijn tien prioriteiten aangewezen, die zich richten op:
– Talent: Het aantrekken en behouden van (inter-) nationaal technologisch talent; werken aan levenslange scholing en het ontwikkelen van leeromgevingen die het onderwijs beter laten aansluiten op het bedrijfsleven.
– Investeren in nieuwe technologieën en stimuleren maatschappelijke innovaties: Investeren in fotonica; het starten van de zogeheten ‘Eindhoven Engine’, waar kennisinstellingen en bedrijfsleven samenwerken om nieuwe technologieën sneller naar de markt te brengen; het ondersteunen van innovatieve technologieën op het gebied van gezondheid en vitaliteit, energie en slimme en duurzame mobiliteit.
– Verder verbeteren van Brainport Eindhoven als vestigingsplaats: Het verder ontwikkelen van het stationsgebied van Eindhoven tot een nieuw stadshart met grootstedelijke allure en het bereikbaar houden van toplocaties met nieuwe vervoersconcepten.

Extra groeikapitaal
Met het uitbrengen van de Actieagenda maakt staatssecretaris Keijzer ook bekend dat ze de toegang tot risicokapitaal vergroot voor de maakindustrie in en rondom Brainport. Hiervoor investeert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat €5,7 miljoen via de zogenoemde Seed Capital-regeling in het Eindhoven Venture Capital Fund II. Dit fonds investeert vervolgens in jonge snelgroeiende bedrijven in de maakindustrie. EZK doet dit samen met veertien private investeerders die circa €12 miljoen bijleggen.

Mainport Eindhoven
Brainport Eindhoven is met haar kennisintensieve maakindustrie de aanjager van innovatie in de Nederlandse hightech-sector. De regio geeft jaarlijks 1,7 miljard euro uit aan R&D, de hoogste private uitgaven in Nederland. Daarnaast is de regio met 4,9% in 2017 landelijk de grootste economische groeier en heeft Brainport Eindhoven met 46% van de Nederlandse patenten de hoogste dichtheid van ons land.

Bron: brabant.nl

Deel dit bericht!