Projectmanager Eva Nijeboer brengt ondernemers met duurzaamheidsambities samen verder

Hoe gaan we het thema duurzaamheid vormgeven als Innovatiehuis in de Peelregio? Dat was de vraag waarmee Eva Nijeboer begin dit jaar aan de slag ging. Nu de visie en missie klaar is, maakt zij een uitvoeringsprogramma om deze ambitie handen en voeten te geven. Hoog tijd dus om kennis te maken met deze projectmanager duurzaamheid en circulariteit!

Na haar studie Sustainable Business and Innovation aan de Universiteit Utrecht, begon Eva voor zichzelf als consultant. ‘Ik adviseer bedrijven en regionale instanties op het gebied van verduurzaming en circulaire economie. Het Innovatiehuis vroeg me om een meerjarenplan te schrijven om duurzaamheid op te kaart te zetten in de Peel. Nu het plan klaar is, ga ik ondernemers in contact brengen met andere ondernemers met hetzelfde doel, aanhaken op projecten of koppelen aan onderwijsinstellingen die de juiste kennis in huis hebben. Door partijen met dezelfde groene ambities te koppelen, wil ik innovatie een boost geven en duurzaam ondernemen laten landen in de Peel!’

Duurzaamheidsscan om kansen te ontdekken

Hoewel Eva woont in Den Bosch, leert ze de Peelregio steeds beter kennen. ‘Veel bedrijven in de Peel willen met duurzaamheid aan de slag. Bij het ene bedrijf doen ze ongemerkt al best veel, en bij de ander staat duurzaamheid nog in de kinderschoenen. Ook wil ik bedrijven helpen om aan de slag te gaan met circulariteit. Zo bezocht ik laatst een bedrijf waar het hele terrein bestraat was en veel water gebruikt wordt. Daar zag ik de mogelijkheid om regenwater op te vangen en dit vervolgens in het bedrijf opnieuw  te gebruiken. Zo kun je een bedrijfsproces circulair en duurzaam maken.’ Om zulke kansen te ontdekken is er de duurzaamheidsscan die Eva gaat uitvoeren voor mkb-bedrijven. Voor ondernemers die stappen willen zetten met duurzaamheid, maar nog niet weten hoe, biedt de scan een goed overzicht van kansen.

Vraag en aanbod samenbrengen en samen concrete stappen zetten

In haar rol als projectmanager, wil Eva verschillende partijen uit de Peel samenbrengen. ‘Veel bedrijven staan bijvoorbeeld open voor het gebruik van waterstof als duurzame brandstof. Maar dan moet er ook een partij zijn die waterstof produceert. Ik breng vraag en aanbod samen. Door samen om de tafel te gaan zitten, ontstaan er nieuwe verbindingen.’ Afgelopen maand kwam een groep van twaalf lokale bedrijven uit de Peel samen om te praten over de kansen van waterstof. Deze bijeenkomst leidde direct tot concrete plannen: Oostendorp Autogroep, Transportbedrijf gebroeders van Eijck en NEDschroef spraken de ambitie uit om waterstof te gaan gebruiken. Van Kessel Olie en tuinderscoöperatie DECAS willen waterstof gaan produceren en leveren. ‘Zulke concrete stappen door de juiste partijen samen te brengen, daar doe ik het voor!’ besluit Eva.

Ben jij ondernemer? Wil aan de slag met óf heb je vragen over duurzaam of circulair ondernemen? Neem dan contact op met Eva Nijeboer via 06 – 25 10 00 26.

Deel dit bericht!