Van idee naar onderneming met blauwdruk ‘Onderscheidend Ondernemen’

Wil jij, samen met andere agrarische ondernemers, een nieuwe onderneming starten? Hebben jullie een goed idee om de regio te versterken, of gezamenlijk een verandering door te voeren? Weet je niet precies hoe je de krachten kunt bundelen en waar te beginnen? Innovatiehuis de Peel helpt samenwerkende ondernemers op weg met 4 stappen uit de blauwdruk ‘Onderscheidend Ondernemen’. Coöperatie Leegveld ging al voor.

Blauwdruk

Samen met Sietske Klooster, ontwerper agrarische innovatie- en veranderingsprocessen en Dorieke Goodijk, adviseur multifunctionele landbouw ontwikkelde Innovatiehuis de Peel de blauwdruk Onderscheidend ondernemen. ‘Succesvolle ondernemers onderscheiden zich niet alleen door hun producten of diensten’, legt Sietske uit. ‘Ondernemen gaat over samenwerken. Een bedrijf run je niet alleen. Door de tijd te nemen om gezamenlijk doelen, vorm en inhoud te bepalen, voorkom je dat iedereen losse dingen doet die niet in verbinding staan met elkaar. Daarnaast is het belangrijk dat je gezamenlijk een basisconcept ontwikkelt. Dit is de kapstok waaruit je alle keuzes verantwoordt en ontwikkelt. Het helpt je bij het afstemmen van activiteiten en houden van een focus op je concept. Om tot een goede basis en samenwerking te komen, kent onze blauwdruk de volgende 4 stappen. Dit is de start van de blauwdruk methode.’

 1. Verkenning relatie en persoonlijke eigenschappen
  Wie zijn wij? Wat verbindt ons? Waarin verschillen wij? Wat willen wij bereiken? Wat vinden wij belangrijk? Wat dragen we bij aan onze omgeving? Hoe gaan we dit doen? Door het beantwoorden van deze vragen leer je elkaar goed kennen en weet je wat iedereen individueel wil en kan bijdragen aan de gezamenlijke onderneming.
 2. Conceptkapstok
  Maak een inhoudelijk en visueel concept voor de samenwerking. Wie zijn we en wat willen we gaan doen? Maak afspraken met elkaar en bespreek waar de prioriteiten liggen.
 3. Haalbaarheid toets
  Hoeveel tijd heb je nodig om je product of dienst te ontwikkelen? Wat is de impact op je werk- en leefritme. Identificeer zwakke plekken en onderlinge afhankelijkheden. Toets ook of het financieel haalbaar is om je onderneming te starten.
 4. Verbinding en integratie
  Het concept (stap 2) en het verdienmodel (stap 3) staat. Verbind deze stappen door samen een integraal plan te maken voor de uitvoering. Hierin komen de volgende zaken aan bod:

  • Samenwerking binnen het bedrijf (wie doet wat) en met de omgeving
  • Communicatie naar buiten: website, sociale media, publicaties, evenementen
  • Inhoud producten en diensten (hoeveelheid, kwaliteit, aanbod)

Coöperatie Leegveld

Om als vier afzonderlijke ondernemers de krachten te bundelen, riepen de leden van Coöperatie Leegveld de hulp in van het Innovatiehuis.  Melkveehouder Arjan Manders legt uit: ‘Wij zijn 4 buren in Deurne. De coöperatie is vernoemd naar de straat waaraan wij wonen. Wij wilden samen de landbouw en het toerisme in onze regio versterken. Maar hoe, dat was de vraag’. Dorieke, Sietske en Liza Simons van Innovatiehuis de Peel kregen een rondleiding op de erven van de ondernemers. Zowel het landschap, het bedrijf en de ondernemers werden voorgesteld. ‘Vervolgens kregen wij een presentatie van het beeld van de experts, vervolgt Arjan. ‘Samen scherpten we het concept voor onze Coöperatie aan. Nu is het niet langer meer een idee, maar een uitgewerkt concept met verdienmodel. Ook hebben we nu een stappenplan voor de uitwerking van de samenwerking. Zonder hulp van deze experts, hadden we nooit zo voortvarend kunnen starten!’

Begeleiding nodig? Neem contact op!

Wil jij ook samen met anderen iets nieuws opzetten? Gebruik de bovenstaande stappen of neem contact op met Liza Simons, Projectmanager Agro. Liza: ‘Als procesbegeleider zie ik dat het slagen van een nieuw initiatief voornamelijk afhangt van de samenwerking. De intensiteit en de frequentie waarin men samen komt voor overleg, het leren kenen van elkaar en het afstemmen van verschillen belangen en doelen in de samenwerking is van groot belang. Samen een goede basis leggen voor de uitgangspunten van een samenwerking is essentieel voor een geslaagd project. Ik begeleid jullie daar graag bij!

Deel dit bericht!