Van waterbuffer tot bouwisolatie: Janke van Dijk teelt de multi-inzetbare lisdodde

Na het afronden van haar hbo-opleiding tuin- en akkerbouw kon Janke van Dijk zo beginnen in het bessenbedrijf van haar ouders. Toch koos ze ervoor om haar eigen pad te bewandelen. ‘Ik had niets te verliezen, dus begon ik voor mezelf met mijn eigen niche teelten.’ Als eigenaar van PaludiPlants is ze gespecialiseerd in natte teelten met diverse toepassingsmogelijkheden; van waterbuffer tot bouwisolatie.

 Al tijdens haar studie ontdekte Janke haar passie voor innovatie. ‘Ik houd ervan om nieuwe dingen te verzinnen. Natte teelten, gewassen die groeien op vochtige grond of in het water, zijn in basis niet nieuw. Al heel lang telen we bijvoorbeeld riet voor op daken van woningen. Wat wél nieuw is, is natte teelt op grote schaal voor diverse doeleinden. Daardoor bereik ik nu een groter publiek. Ik verwacht dat natte teelten de komende vijf tot 10 jaar de toekomst wordt.’

Lisdodde: één plant, diverse mogelijkheden

Een van de natte gewassen die Janke teelt is de lisdodde. Deze plant kun je voor meerdere doelen gebruiken. ‘Mijn afstudeeropdracht bij Waterschap De Dommel ging over de teeltmogelijkheden op de oevers rondom meanderende (kronkelende) wateren. Hieruit kwam naar voren dat lisdodden goed in gezet kunnen worden als natuurlijke waterbufferzone. Een andere positieve eigenschap is dat lisdodden bekend staan als waterzuiveraar. Ze transporteren zuurstof naar de wortels waardoor aerobe bacteriën zich kunnen vormen rondom de wortels. Deze bacteriën breken nitraten, nitrieten en fosfaten af. Dat is weer goed voor het landschap en het milieu.’

Salade, chips of dip

Wat veel mensen niet weten, is dat vrijwel alle delen van de lisdodde eetbaar zijn. ‘Het stuifmeel uit de bloemen kun je gebruiken als bloem om mee te bakken. In het voorjaar kun je de jonge knoppen en de witte binnenkant van jonge scheuten eten. Gewoon rauw. En ook de zaden kun je na roosteren eten.’ Op haar website deelt Janke haar recepten voor een paardenbloem salade, lisdodde chips en dips. Met lisdodde als ingrediënt richt PaludiPlants zich niet alleen op particulieren, maar ook op koks en andere agrarisch ondernemers zoals voedselboseigenaren.

Bouwen en isoleren met lisdodde

Met deze inheemse plant uit de Peel is nog zoveel meer mogelijk. ‘De vezels van lisdodden zijn zowel supersterk als isolerend. Die eigenschappen komen van pas in de bouw. Zo kun je zowel de skeletbouw als de isolatie volledig maken van de toppen van de lisdodde. Na het oogsten vermaal je de bovenkant en pers je de plant tot platen.’ Janke benadrukt dat deze toepassing nog in ontwikkeling is. ‘Er wordt veel onderzoek gedaan. Het bouwmateriaal moet bestand zijn tegen het Nederlandse weer met wind, regen en sneeuw. In Duitsland zijn ze hier al verder mee. Daar zijn er al kleine dorpjes met Tiny houses van biobased bouwmaterialen met lisdodden. Nu wij nog!’

Toekomstplannen

En wat zijn Janke’s plannen voor de toekomst? ‘Ik wil mijn bedrijf verder uitbouwen, zodat ik ervan kan leven. Daarnaast heeft mijn vriend een melkveelbedrijf in de Peel. Samen willen we hier blijven en onze bedrijven combineren en elkaar versterken. Zo ben ik aan het onderzoeken of we een groot perceel kunnen aanleggen om lisdodden te telen en hiervan een koeienbrok te maken. Bij al onze plannen zijn we afhankelijk van onze omgeving en regelgeving. We gaan zien wat de toekomst ons brengt!’

Deel dit bericht!
Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om nieuws, inzichten of ideeën te ontvangen.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.