Voedsel1000 ideeën uitgewerkt tot werkplaatsen tijdens tweede bijeenkomst

Op dinsdag 12 maart vond de tweede Voedsel1000 bijeenkomst plaats. De ideeën van de eerste bijeenkomst werden omgezet naar werkplaatsen om in juni tot het eerste Brabantse voedselbesluit te komen.

Terugblik
De eerste Voedsel1000 bijeenkomst vond plaats op 19 februari in het 1931 Congrescentrum in ‘s-Hertogenbosch. Ruim 400 Brabanders, van professionals tot producenten en ambtenaren tot onderwijzers, gingen samen in gesprek over de toekomst van het voedselsysteem in de provincie. Doel van die bijeenkomst was goed luisteren naar elkaar en het delen van dilemma’s. Aan het einde van de dag kwamen de deelnemers tot wel 50 ideeën.

Werkplaatsen
Tijdens de vervolgbijeenkomst op 12 maart werden al deze ideeën door de aanwezigen gecategoriseerd in 11 verschillende thema’s. Aanwezigen sloten zich aan bij een onderwerp dat het beste aansloot bij zijn of haar kennis. Vervolgens ging men in een werkplaats met een onderwerp aan de slag. De 11 werkplaatsen zijn:

 1. Innovatie en eiwittransitie
 2. High tech en data
 3. Voedselproductie lokaal
 4. Samen sterk
 5. Eerlijk en echt
 6. Educatie en bewustwording
 7. Gezondheid
 8. Ken elkaar: wet en regelgeving
 9. Circulair en bodem
 10. Brabants feestje!
 11. Voedselverspilling

Meedenken
De komende periode komen de leden van de werkplaatsen nog twee keer samen om hun onderwerp uit te werken tot concrete voorstellen. Bezoekers van de eerste Voedsel1000 bijeenkomst die niet aanwezig waren op de tweede bijeenkomst op 12 maart, kunnen zich nog aansluiten. Liza Simons, Projectmanager Agro bij Innovatiehuis De Peel legt uit: ‘Voor de werkplaatsen probeer ik mensen aan elkaar te koppelen vanuit het onderwijs, boeren en agro specialisten. In de werkplaatsen worden veel thema’s uitgewerkt die ook binnen Innovatiehuis de Peel zijn opgepakt. Zo zijn we onlangs gestart met boerderijeducatie in de Peel en ook vanuit Food wordt kennis en ervaring gedeeld over werken met voedsel.’

Slotbijeenkomst
Op 15 juni komen de eerdere deelnemers van de Voedseltop voor het laatst bijeen om de voorstellen te beoordelen. De voorstellen die door de Voedselraad worden aangenomen vormen samen het eerste Brabantse Voedselbesluit. Doel is om zoveel mogelijk inwoners en betrokkenen het besluit te laten ondertekenen en uitvoeren.

Ben je benieuwd naar alle onderwerpen en thema’s die zijn besproken? Bekijk ze hier en ga mee in gesprek.

Deel dit bericht!