Op de Porcus Campus leer je waar voedsel vandaan komt

Twintig jaar geleden begonnen Maarten Rooijakkers en zijn broer John hun varkenshouderij in Aarle-Rixtel. Bij gebrek aan bedrijfsopvolging en nieuwe ammoniakverordeningen, besloot de ondernemer het roer om te gooien. Op 17 oktober opende de Porcus Campus officieel haar deuren. Innovatiehuis de Peel bezocht het recreatieve kenniscentrum over het varken en voedselherkomst.

‘Op de Porcus Campus vertellen wij het verhaal van ons familiebedrijf’, steekt Maarten van wal. ‘We laten mensen zien waar voedsel vandaan komt en leren hen alles over varkens.’ Bezoekers kunnen vanuit de skybox de 16 verschillende varkensrassen bekijken. Gasten kunnen overnachten boven de stallen en bedrijven kunnen er vergaderruimtes huren.

Leerzaam dagje uit

Voor bezoekers is de Porcus Campus een dagje uit, waar ze ook nog wat van opsteken. Vanwege het coronavirus, zijn er tijdelijk geen excursies. Bezoekers zijn nog altijd welkom in kleine groepen conform de RIVM richtlijnen. Op de borden in de skyboxen lezen ze informatie over de varkens. Onder het genot van een gratis kop koffie of thee op het dakterras geniet men van het landschap met uitzicht op het Missieklooster Heilig Bloed. Kinderen kunnen spelen op het  binnenterras. Maarten: ‘In de toekomst willen we rondleidingen geven waarbij we ons verhaal vertellen en bezoekers meenemen door ons bedrijf. Zo’n verhaal kun je kinderen wel vertellen op school, maar de boodschap komt beter aan wanneer ze met eigen ogen de dieren en de stallen zien en beleven. Ook gaan we activiteiten organiseren zoals knuffelen met biggen.’

Ideeën voor de toekomst

Sinds de opening, heeft Maarten al veel leuke reacties ontvangen. Toch staat hij met beide benen op de grond. ‘Twintig jaar geleden, was dit concept waarschijnlijk geflopt. Vandaag zijn mensen bewust bezig met voedsel. Ze willen zien waar het eten op hun bord vandaan komt. Met Porcus Campus bieden we een educatief dagje uit. Zo willen we meer toeristen naar onze Peelregio trekken.’ Voor de toekomst heeft Maarten alweer nieuwe ideeën. ‘Ik denk dat het campusconcept ook toepasbaar is voor melkveehouderijen of kippenboerderijen. Het gaat niet alleen om de verbinding tussen boeren en burger. Ik zie echt bedrijven voor me met een goed verdienmodel.’ Voor nu concentreert Maarten zich op de ontwikkeling van zijn Porcus Campus, al blijft de drang naar innovatie. ‘Was ik maar 40 jaar jonger, ik heb nog zoveel goede ideeën voor de toekomst!’

Deel dit bericht!
Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om nieuws, inzichten of ideeën te ontvangen.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.