September 2022
Sonja van Uden
Interreg NWE en AgroProeftuin de Pee
Biobased bouwen
Biobased bouwen met natuurlijke duurzame materialen is een beweging die niet meer te stoppen is. Maar hoe breng je de keten van teelt tot toepassing tot stand? Dat is de uitdaging waar we samen voor staan. Een flink opdracht, maar daar laten we ons niet doortegenhouden. Samen met boeren, bouwers, ondernemers, maar ook studenten gaan we onderzoeken hoe we elkaar kunnen versterken in onze ambitie om biobased te gaan bouwen in de Peel.
Van plant tot plaat
De vernatting van de Peel biedt kansen voor het verbouwen van natte teelten. De lisdodde is hier bijvoorbeeld zeer geschikt voor.
Met het telen van de lisdodde verdient niet alleen de boer een goede boterham. Door de sterke vezelstructuur en hoge isolatiewaarde kan de kattenstaart gebruikt worden als biobased bouwmateriaal. Denk hierbij aan plaatmateriaal en isolatiemateriaal in de bouw.
Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op. Onze deur staat altijd open voor nieuwe ideeën.
Proefveld in Helmond
In september 2020 is de eerste Grote Lisdodde aangeplant op een perceel in Helmond. Inmiddels is dit veld volgens velen het beste Lisdodde perceel in Nederland. Het proefveld wordt intensief bezocht en onderzocht op biodiversiteit, waterkwaliteit, gewasopbrengst en CO2 effecten.
Wil je meer weten over biobased bouwen en de kansen van natte teelt? Neem dan contact op met Sonja van Uden, projectmanager Biobased Bouwen.
