
Mei 2021
Marieke van Beers
FoodUp!Brabant, Lekker Lupine, Summa College, Gilde Food & Hospitality College, Koning Willem I college, HAS en Bijzonder Brabants
Restaurant Ons Jongens, Restaurant De Beejekurf, Boompjes Restaurant en Restaurant Bij Albrecht
Lupine op de (menu)kaart
Steeds meer mensen zoeken een alternatief voor het eten van vlees en zuivel. Vaak wordt er gekozen voor sojaproducten. Op dit moment is de EU sterk afhankelijk van import van soja uit Noord- en Zuid- Amerika. Dat maakt je kwetsbaar. In de zoektocht naar alternatieve eiwitten is aan alle EU-landen gevraagd om een Nationale Eiwitstrategie op te stellen. In de Peel stellen we de lupine centraal in ons plan.
Veel mensen kennen lupine als bloem, maar in de bloemblaadjes zit een bijzonder eiwitrijke peulvrucht verstopt. De akkers van de Peel zijn bij uitstek geschikt voor het verbouwen van lupine. Ons doel is om de lupine in de Peel op de (menu)kaart te zetten bij chefkoks, consumenten en boeren en zo bij te dragen aan de Nationale Eiwitstrategie van Nederland.
Het ingrediënt om soja te vervangen
- Consumenten bekend maken met lupine als eiwit/vleesvervanger
- Meer aandacht voor lupine in het lesprogramma van horeca-opleidingen.
- Lupine op de menukaart krijgen van diverse restaurants in de Peel
- Boeren informeren over de kwaliteiten en kansen van het verbouwen en/of gebruiken van lupine.
Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op. Onze deur staat altijd open voor nieuwe ideeën.

Al het goede van lupine
In de akkerbouw is lupine al langer bekend als groenbemester en bodemverbeteraar. Maar in de Nederlandse keuken is de lupine als groente nog onbekend.
Dit terwijl lupine als eiwitrijk product zeer waardevol is voor menselijke voeding. Lupine is namelijk een peulvrucht, die rijk is aan eiwitten en voedingsvezels. Ook bevat het B-vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium en zink. Tenslotte is lupinemeel ook glutenvrij.
Uit onderzoek blijkt dat lupine het cholesterolgehalte en de bloeddruk verlaagt en de darmfunctie verbetert.
Teelthandleiding lupine
Door het nieuwe GLB (Gemeenschappelijk Landbouwbeleid) neemt de vraag naar lupine – als stikstofbindend gewas in het bouwplan – toe. Maar de teelt is niet makkelijk. Een nieuwe teelthandleiding biedt uitkomst.
De handleiding bundelt de praktijkervaring van lupinetelers en het onderzoek dat naar lupine in Nederland is uitgevoerd. Het bevat praktische tips en teeltaanwijzingen vanaf de bestelling van zaaizaad en de keuze van rassen tot aan de inpassing in de rotatie, onkruidbeheersing, het herkennen van ziekten en de afstelling van de combine bij de oogst.

