Lupine: plantaardige eiwitten uit de Peel

Lupine in de Peel projectteam
Start

Mei 2021

Projectmanager

Marieke van Beers

Partners

FoodUp!Brabant, Lekker Lupine, Summa College, Gilde Food & Hospitality College, Koning Willem I college, HAS en Bijzonder Brabants

Participerende bedrijven

Restaurant Ons Jongens, Restaurant De Beejekurf, Boompjes Restaurant en Restaurant Bij Albrecht

Lupine op de (menu)kaart

Steeds meer mensen zoeken een alternatief voor het eten van vlees en zuivel. Vaak wordt er gekozen voor sojaproducten. Op dit moment is de EU sterk afhankelijk van import van soja uit Noord- en Zuid- Amerika. Dat maakt je kwetsbaar. In de zoektocht naar alternatieve eiwitten is aan alle EU-landen gevraagd om een Nationale Eiwitstrategie op te stellen. In de Peel stellen we de lupine centraal in ons plan.  

Veel mensen kennen lupine als bloem, maar in de bloemblaadjes zit een bijzonder eiwitrijke peulvrucht verstopt. De akkers van de Peel zijn bij uitstek geschikt voor het verbouwen van lupine. Ons doel is om de lupine  in de Peel op de (menu)kaart te zetten bij chefkoks, consumenten en boeren en zo bij te dragen aan de Nationale Eiwitstrategie van Nederland. 

Het ingrediënt om soja te vervangen

Om in de toekomst te kunnen genieten van heerlijke gerechten, met gezonde plantaardige eiwitten van eigen bodem gaan we lupine promoten in de Peel. Zo gaan we dat doen:
  • Consumenten bekend maken met lupine als eiwit/vleesvervanger
  • Meer aandacht voor lupine in het lesprogramma van horeca-opleidingen. 
  • Lupine op de menukaart krijgen van diverse restaurants in de Peel 
  • Boeren informeren over de kwaliteiten en kansen van het verbouwen en/of gebruiken van lupine.
Jouw ideeën samen groot maken?

Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op. Onze deur staat altijd open voor nieuwe ideeën.

Al het goede van lupine

In de akkerbouw is lupine al langer bekend als groenbemester en bodemverbeteraar. Maar in de Nederlandse keuken is de lupine als groente nog onbekend. 

Dit terwijl lupine als eiwitrijk product zeer waardevol is voor menselijke voeding. Lupine is namelijk een peulvrucht, die rijk is aan eiwitten en voedingsvezels. Ook bevat het B-vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium en zink. Tenslotte is lupinemeel ook glutenvrij.

Uit onderzoek blijkt dat lupine het cholesterolgehalte en de bloeddruk verlaagt en de darmfunctie verbetert. 

Gerelateerd nieuws

Gezond en lekker eten van dichtbij. Dat willen we allemaal. De LuPeel boeren zorgen daarvoor door lupine te telen op...
18 april 2023
Op donderdagmiddag 11 mei vindt het tweede Peel Positief congres plaats in Theater de Ruchte in Someren. Wat je kunt...
5 april 2023
De Metropoolregio Eindhoven heeft een bijdrage van € 50.000 toegekend voor het project ‘LuPeel van Grond tot Mond’ van de...
23 februari 2023
Op 8 februari bracht minister Hugo de Jonge een werkbezoek aan de Peel. Het onderwerp van gesprek was de vernattingsopgave...
14 februari 2023
‘Ze is genuanceerd, gaat er niet met gestrekt been in, maar probeert juist het gesprek te openen.’ Met deze mooie...
17 januari 2023
Na vier jaar agrarisch ondernemers coachen, projecten leiden en verbindingen leggen tussen agro en andere sectoren, gaat Liza Simons zich...
13 december 2022
Tot een aantal jaar geleden kocht sterrenchef Jermain de Rozario gedachteloos zijn boodschappen in de supermarkt. Toen ging hij zichzelf...
19 oktober 2022
Vorig jaar kwam regiomarketeer Jolijn Brouwers samen met een groep agrarisch ondernemers uit de Peel. Deze boeren wilden samen de...
13 oktober 2022
Als derde generatie boerin weet Mariëlle van Lieshout alles van paddenstoelen. Ze ontwikkelde zelfs haar eigen zwamburger en zwamworstenbroodje. Een...
5 oktober 2022