5 vragen over lerend leven

Een leven lang leren is veel meer dan extra scholing en meer diploma’s. Frans Huijbregts weet dat als geen ander. In zijn familiebedrijf stimuleert hij werknemers al jaren om ‘fris te blijven voor de arbeidsmarkt’. Samen met verschillende bedrijven en politici uit Brainport Eindhoven neemt hij nu het initiatief voor een grootschalige aanpak.

Ruim dertig jaar is Frans Huijbregts nu directeur en eigenaar van het hightech familiebedrijf uit Helmond. De onderneming verwerkt poeders voor de levensmiddelenindustrie en heeft zo’n 200 medewerkers in dienst. Huijbregts heeft innovatie hoog in het vaandel staan. En dat merk je ook aan het personeelsbeleid. “Bij ons heb je geen functie, maar werk.”

Een gesprek met een bevlogen en betrokken ondernemer aan de hand van vijf vragen.

1. Wat is een leven lang leren?
“Heel simpel gezegd denk ik dat het neerkomt op het maximaal gebruiken van je talent. Rekening houdend met een wereld die continue verandert. Ik geloof dat iedereen die werkt het fijn vindt om onderdeel te zijn van een ecosysteem. Een plek waar je je thuis voelt. Tegelijkertijd heeft iedereen een eigen ‘ik’. En is er behoefte om die ‘ik’ te ontplooien. Soms is dat lastig. Medewerkers krijgen er de ruimte niet voor of doen er zelf te weinig aan. Dat geeft problemen als je baan op een dag verdwijnt. Dan sta je ineens op straat en mis je de aansluiting op de arbeidsmarkt. Ik stimuleer onze mensen hier om ‘fris’ te blijven. Om constant te leren en jezelf te ontwikkelen.

Wij hebben bijvoorbeeld docenten en coaches in dienst die begeleiding geven. Medewerkers kunnen via onze Bedrijfsschool verschillende diploma’s halen. Ook helpen we buitenlandse collega’s met het leren van de Nederlandse taal.

Maar ik hoop dat we leren veel breder kunnen zien dan extra diploma’s op je cv zetten. Je kunt ook leren van je collega’s en door ervaringen op te doen. Het is een constante dialoog die we hier al vanaf je sollicitatiegesprek voeren. Waar kom je vandaan en waar wil je heen?

Je hoeft daarbij niet eeuwig vast te houden aan de studierichting die je tijdens je pubertijd bent ingeslagen. We hebben mensen die als diëtist binnenkomen en zich later ontwikkelen tot operationeel manager. Dat is mooi om te zien.”

2. Wat is de meerwaarde van een leven lang leren?
“Ik ben er aan het eind van de jaren negentig mee begonnen. Ik wilde een nieuwe, moderne fabriek bouwen. Alleen had ik de juiste mensen niet om in die nieuwe fabriek te gaan werken. Door een fors scholingsbudget beschikbaar te stellen hebben we medewerkers kunnen meenemen in nieuwe technologieën en slimmere manieren van werken.

Ik denk dat de meerwaarde hem zit in het klaar zijn voor de toekomst. Ik vind jaarlijks naar je winstcijfers kijken niet interessant als bedrijf. Ik wil weten of onze marktpositie goed is en of we klaar zijn voor de toekomst. Dit is een familiebedrijf. Ik heb het in bruikleen van mijn zoon. En hij straks weer van zijn opvolger. Met je medewerkers kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen is zo belangrijk in deze tijd.

Er wordt weleens gezegd dat de jongere generatie alleen maar aan het jobhoppen is. Ik zie dat hier niet terug. Zoals ik zei, ik denk dat mensen graag langere tijd onderdeel zijn van een ecosysteem. Onze medewerkers gaan niet snel weg. Ze weten dat ze hier veel kunnen leren.”

3. Waarom past een leven lang leren bij Brainport Eindhoven?
“Ik denk dat deze regio als geen ander weet hoe ontzettend belangrijk het is om bij te blijven. We hebben hier echte ellende meegemaakt in de jaren ’90 met alle ontslagen bij DAF en Philips. Mensen stonden op straat met een set vaardigheden waar ze elders niks mee konden.

Maar die barre tijden hebben ons wel sterker gemaakt. We hebben geleerd om op elkaar te vertrouwen en er samen uit te komen. Met de complexe technologieën waar we hier mee werken, heb je elkaar – met ieders expertise – ook echt nodig om voorop te blijven lopen.

Maar er is zeker ruimte voor verbetering. Ik hoor bedrijven nog vaak zeggen als het ze economisch voor de wind gaat: “Nu hebben we geen tijd om medewerkers bij te scholen”. En als het economisch slecht gaat: “We hebben er nu het geld niet voor”. Dat is niet slim, ik denk echt dat je constant ‘leerfit’ moet zijn.”

4. Wat gebeurt er nu al op het gebied van een leven lang leren?
“Naast wat we hier binnen het bedrijf doen, zijn we nu ook Brainport-breed het lerend leven aan het uitvouwen. Samen met bedrijven als ASML en KMWE gaan we lerend leven onderdeel maken van certificering. Het is gebruikelijk dat we diensten van toeleveranciers certificeren op kwaliteit, logistiek, technologie en kosten (Quality, Logistics, Technology, Costs). Wij willen daar bijscholing van medewerkers aan toevoegen, om zo de hele keten wendbaar te maken.

Het QLTC-certificaat gaan we daarom uitbreiden met de H van human capital. Brainport Eindhoven gaat dus de methode HQLTC hanteren. Dit betekent dat opleiding, ontwikkeling en loopbaanbeleid onderdeel vormen van de kwaliteitseisen die er in de keten over en weer gesteld worden.

Door deze gezamenlijke aanpak in Brainport Eindhoven willen we een leercultuur creëren waardoor mensen en bedrijven blijven investeren in menselijk kapitaal en hopen we door meer werkzekerheid te kunnen bieden ook een antwoord te geven op het structurele tekort aan talent in de regio.

5. Wat is er nog meer voor nodig om lerend leven te realiseren?
“Ik denk dat ook in Den Haag nog meer de gedachte omarmd kan worden dat leren meer is dan diploma’s verzamelen. De regels voor (erkende) opleidingen zouden wat dat betreft soepeler moeten zijn. Je moet begrijpen dat iemand van 55 jaar die een Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) doet misschien zijn Engels niet zal halen, maar verder best op mbo-niveau kan bijscholen.

Ik geloof dat we ook nog meer circulair kunnen leren. Door het aantrekken van leraren uit het bedrijfsleven en door mbo-docenten een dag in de week in de praktijk te laten werken.

Maar boven alles denk ik dat een leven lang leren een mindset is. Het is gewoon een knop die je aan moet zetten. Bij mij staat die altijd aan. Als ik door de Efteling loop en naar de Vliegende Hollander kijk, raak ik al geïnspireerd door de techniek die erachter zit. Dat moet ik eens op mijn mengers toepassen, denk ik dan.

Bron: Brainport Eindhoven

Deel dit bericht!
Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om nieuws, inzichten of ideeën te ontvangen.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.