Is waterstof dé oplossing om CO2-uitstoot in de Peelregio te verminderen? Student Mattijs Bouwmans onderzocht de kansen van deze alternatieve brandstof

Vijf maanden geleden begon Mattijs Bouwmans, student International business, aan zijn afstudeerstage bij Innovatiehuis de Peel. Zijn doel was een haalbaarheidsstudie doen naar het gebruik van waterstof. Door in gesprek te gaan met 23 lokale bedrijven en organisaties kreeg hij inzicht in de economische, technische en sociale uitdagingen voor het gebruik van waterstof in de Peelregio. Wij vroegen Mattijs naar de belangrijkste conclusies uit zijn onderzoek en de vervolgstappen voor de toekomst.

De ondertitel van Mattijs’ scriptie is ‘Think Global, Act Local. ‘De opwarming van onze aarde, is een wereldwijd probleem’, legt Mattijs uit. ‘Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door CO-2 uitstoot. Dit moeten we veranderen, ook in de Peel.’ De Peel en de Brainportregio staan bekend om innovatie en ondernemerschap. Een plek met veel bedrijven en ondernemers die kijken naar de toekomst. Voor zijn onderzoek sprak Mattijs met maar liefst 23 organisaties uit verschillende sectoren, waaronder: Kwekerij Moors, Van den Broek Logistics en Ned Schroef.

Waterstoftransitie maak je samen

Om het gebruik van waterstof in de Peel te realiseren is samenwerking cruciaal volgens Mattijs. ‘De transitie naar waterstof maak je niet zomaar van de ene op de andere dag. Dat kun je niet alleen doen als ondernemer, daarvoor heb je een samenwerkingsverband nodig. Voor de productie van waterstof heb je allereerst de medewerking van netbeheerders nodig. Vervolgens moeten er speciale installaties komen en pijpleidingen aangelegd worden naar de ondernemers die hiervan gebruik willen maken. Daarnaast hebben we nu de uitdaging dat waterstof qua kosten nog niet concurrerend is ten opzichte van aardgas. Om waterstof daadwerkelijk te gaan gebruiken op grote schaal, moeten de energiekosten verlaagd worden en de technische efficiëntie verhoogd.’

Geslaagd

Nu de stageperiode van Mattijs erop zit, gaat het Innovatiehuis verder met zijn advies. In juli komen twaalf belangrijke stakeholders (Can Pack, Nedschroef, Den Ouden Groep, Gebroeders van Eijck, DECAS, Kingspan Unidek, Kanters Logistiek, Vereijken Kwekerijen, Swinkels Family Brewers, Van Kessel Olie, BLINK en van den Broek logistiek) samen voor het eerste overleg. Hierin zullen zij de barrières en kansen van de waterstof economie in regio de Peel bespreken. Intussen is ook de scriptie van Mattijs beoordeeld. Hij rondt zijn studie af met 8. Wij bedanken Mattijs hartelijk voor zijn onderzoek en nemen het stokje van hem over.

Ook meedenken? Meld je aan!

Ben jij een ondernemer en zoek jij ook een duurzaam alternatief voor bijvoorbeeld aardgas? Wil je meedenken over het gebruik van waterstof? Neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht!