Lupineboeren uit de Peel bundelen krachten in LuPeel telersvereniging

Zeven boeren die elkaar vonden in de Peelproeftuinen gaan formeel samenwerken als lupinetelers. Met de oprichting van de LuPeel telersvereniging kunnen zij nog beter georganiseerd telen, projecten initiëren en samenwerken. Hun ambitie? Lupine als lokaal product uit de Peel op de kaart zetten, zoals champagne uit Frankrijk.

De boeren ontmoeten elkaar bij het project Verbonden Peelproeftuinen voor slimme rotatieteelten. Dit is een initiatief van LLTBInnovatiehuis de Peel en AgroProeftuin de Peel. Met als doel om met slimme gewasrotaties te werken aan een gezond perspectief voor de agrariërs in de Peel.

Lupine: een bijzonder boontje

Een van de rotatiegewassen is lupine. Een bijzonder eiwitrijk boontje waarmee je akkers vruchtbaar kunt maken zonder kunstmest en de biodiversiteit te verhoogt. Wat veel mensen nog niet weten is dat je dit boontje ook kunt eten. Deze ontdekking willen de lupinetelers nu gaan delen met een groter publiek door hun krachten te bundelen.

Meer oogst dan afnemers

De boeren verenigden al eerder hun krachten in de proeftuin. Samen werd het zaaizaad ingekocht, de grond zaai klaar gemaakt en afnemers gezocht. De eerste oogst, die mislukte. Boer Henk Kerkers vertelt: ‘Waarschijnlijk kwam dit door een schimmel. De bodemvruchtbaarheid was wel verbeterd, maar er was geen fysieke oogst.’ Even was er de angst dat de boeren zouden afhaken. ‘Het mooie was, alle boeren bleven enthousiast. Het enthousiasme werd beloond: afgelopen september werd er 10 hectare geoogst met een goede opbrengst. ‘Die was zelfs zo goed, dat het grootste deel nog niet verkocht is.’

Telersvereniging

Met het oprichten van de telersvereniging willen de boeren de samenwerking verder optimaliseren. Henk: ‘Nu kunnen we nog beter samenwerken, meedoen aan projecten en aanvragen indienen voor subsidies.’ Aan de ambities van de telers zal het niet liggen. ‘Je zou eens in onze Whatsapp-groep moeten kijken. Dagelijks hebben we contact met elkaar. Heeft er iemand een vlekje op een lupineplant, dan wordt er direct een foto gedeeld en tips uitgewisseld. Ook zoeken we samen in onze netwerken naar potentiële afnemers.’

LuPeel: lupine uit het land van de Peel

Het doel voor de toekomst? De telers willen op een innovatieve manier, die goed is voor de natuur, eerlijke eiwitgewassen lokaal telen. Dat doen ze onder de naam LuPeel. De ingrediënten, de lupine, moeten herkenbaar worden voor de consument. ‘Zoals je champagne alleen champagne mag noemen als het uit die streek komt, zo willen wij lupine uit het land van de Peel op de kaart zetten’, besluit Henk enthousiast.

Bijeenkomst voor telers en afnemers

Wil jij ervaring opdoen met nieuwe, perspectiefvolle gewasrotaties en ben jij een nieuwsgierige, toekomstgerichte teler? Dan kun je meedoen met de telersgroepen lupine, veldbonen, mengteelt of gewasrotatie. Start: voorjaar 2023. Geïnteresseerd? Stuur dan een e-mail naar secretariaat@innovatiehuisdepeel.nl.

Deel dit bericht!