Samen duurzaam voedsel produceren op de Herenboerderij

Een professionele boer produceert duurzaam voedsel op een kleinschalig coöperatief boerenbedrijf. Dat is het basisprincipe van een Herenboerderij. Douwe Korting, een van de initiatiefnemers van Stichting Herenboeren Nederland legt uit wat Herenboeren onderscheidt van traditionele agrariërs.

Farming community
Wie vanuit de reguliere land- en tuinbouw naar Herenboeren kijkt, ziet dat wij totaal anders werken’, aldus Douwe. ‘Wat een Herenboerderij onderscheidt, is dat het bedrijf gerund wordt door betrokken buurtbewoners in een voedselcoöperatie. Zij zijn allemaal een stukje eigenaar van het boerenbedrijf. Daarmee ligt het ondernemerschap bij de burger en niet bij de boer. De Stichting selecteert ervaren boeren met passie voor hun vak. De boer is verantwoordelijk voor het werk op de boerderij en ontvangt hiervoor een vast salaris. Vervolgens delen de coöperatieleden de kosten van het bedrijf en krijgen dan alle duurzame producten van de lokale Herenboerderij. Als zogenaamde Farming Community zijn wij een innovatief alternatief voor het huidige voedselsysteem.’

Verse producten
De Herenboerderij beantwoordt vragen die steeds meer consumenten bezighouden. Waar komt ons eten precies vandaan? Is ons eten op een verantwoorde manier geproduceerd? Hoe is de relatie tussen voedselproductie, natuur en biodiversiteit? Douwe legt uit: ‘Daarom produceert een Herenboerderij niet slechts één soort voedsel zoals vaak het geval is bij een traditionele boerderij. Een Herenboerderij produceert puur en eerlijk voedsel zoals: tientallen soorten groenten, aardappelen, fruit, eieren, rund-, varkens- en kippenvlees. Alles van een hoge kwaliteit en voor een prijs die vergelijkbaar is met die van de supermarkt.’

Landbouwlocatie in Helmond
‘Voor de regio Helmond/Laarbeek zijn wij op zoek naar een geschikt stuk landbouwgrond’, vervolgt Douwe. ‘Het belangrijkste is dat de grond te pachten is. Qua oppervlakte is 18-20 hectare ideaal, maar dit hoeft niet aaneengesloten te zijn. Agrariërs die hun land beschikbaar willen stellen voor het sociaal duurzame Herenboeren-concept of andere boeren kennen met vrije pachtrond, kunnen zich melden bij Stichting Herenboerderij Nederland. Dit kan via: info@herenboeren.nl.

Doe mee
Consumenten die geïnteresseerd zijn in de toekomstige Herenboerboerderij in Helmond, kunnen zich aanmelden via de website van Herenboeren Rijk van Dommel en Aa.

Bezoek voor meer informatie www.herenboeren.nl of bekijk Herenboeren: The Movie.

Foto: Herenboeren

Deel dit bericht!
Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om nieuws, inzichten of ideeën te ontvangen.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.