Koplopersgroep goed op weg met verduurzamen bedrijventerrein Kranenmortel

Bedrijventerreinen zullen er over 10 jaar compleet anders uitzien. Bedrijven moeten van het gas af, hebben meer elektriciteit nodig en willen een aangenamere en groene werkomgeving creëren voor hun medewerkers. Maar hoe kunnen we samen deze transitie maken? Rob Bogman begeleidt bedrijventerreinen vanuit VNO-NCW Co-creatie en Innovatiehuis de Peel om deze omslag te maken. In Deurne is Kranenmortel al goed op weg!

Veel bedrijven hebben een elektrificatiestrategie. Rob legt uit: ‘Ze willen van het gas en diesel af. Vanwege hun eigen duurzaamheiddoelstellingen en omdat hun klanten dit vragen.’ Omschakelen van fossiele brandstoffen naar duurzame energie kan bijvoorbeeld door kantoren te verwarmen met warmtepompen. Of door over te stappen van gasgestookte ovens naar elektrische en door batterij-elektrische auto’s en vrachtwagens te gaan rijden.

Voorkom netcongestie met lokaal energienet

Deze transitie vraagt veel van het elektriciteitsnetwerk. ‘De benodigde hoeveelheid elektriciteit zal met een factor drie of vier toenemen op bedrijventerreinen, wat nu al tot netcongestie leidt. Hoewel netbeheerders zoals Enexis en TenneT hun uiterste best doen, kunnen ze deze groeiende behoefte op korte termijn niet bijbenen.’ Samen met parkmanagement, gemeente en ondernemers werkt Rob aan een mogelijke oplossing: een lokaal energienet. ‘Bedrijven optimaliseren hun gezamenlijke verbruik, wekken gezamenlijk energie op en slaan dit op in bijvoorbeeld batterijen.

Verduurzamen van bedrijventerreinen hoog op de agenda

De urgentie van het verduurzamen van bedrijventerreinen is in de Peel doorgedrongen. Zo is het bedrijventerrein Hoogeind/BZOB in Helmond geselecteerd voor het Grote Oogst project. Ook Kranenmortel, één van de oudste bedrijventerreinen in Deurne, is goed op weg. Samen met de gemeente Deurne en Parkmanagement Peelland is er op Kranenmortel een verkenning uitgevoerd om een duurzame economie te realiseren. Rob: ‘We werken nu aan de verdere concretisering daarvan met een koplopersgroep die zich richt op de thema’s: duurzame energie, vergroenen en mobiliteit en parkeren. Tevens werken we aan het versterken van parkmanagement en het gebiedsgericht werken vanuit de gemeente.’

Het ideale bedrijventerrein

Hoe ziet het ideale bedrijventerrein er volgens Rob over tien jaar uit? ‘Veel groener, met wandel- en fietspaden, collectieve parkeergarages en een betere aansluiting op het openbaar vervoer. Een lokaal energienet en zoveel mogelijk zonnepanelen op de daken. Medewerkers uit de buurt komen met de e-bike en werken op een aantrekkelijke plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten tijdens de lunchwandeling.’ Om deze visie te verwezenlijken, fungeren Rob en zijn collega Geri Wijnen als schakel tussen parkmanagement, ondernemers en gemeenten. Rob concludeert: ‘De lessen die we op Kranenmortel hebben geleerd, delen we met wethouders en ondernemers uit de Peel. Zo kunnen we samen onze bedrijventerreinen sneller verduurzamen. Daar geloof ik in!’

Sluit je aan!

Ben jij ondernemer en wil jij ook jouw bedrijventerrein verduurzamen? Of heb jij een goed idee om bedrijventerreinen groener te maken? Neem dan contact op met Rob Bogman.

Deel dit bericht!
Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om nieuws, inzichten of ideeën te ontvangen.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.