Ondernemers Leegveld slaan handen ineen

Vier ondernemende buren in de Deurnsche Peel hebben de krachten gebundeld en zijn coöperatie Leegveld gestart. Leegveld, vernoemd naar de straat waarin de vier buren wonen en werken, moet de kracht van ondernemers in de landbouw en recreatie versterken.

Landbouwgrond verdwijnt, mestregels worden aangescherpt en veestapels moeten worden gehalveerd. De wet- en regelgeving waar ondernemers uit de landbouwsector mee te maken krijgen wordt steeds strenger. Ondernemers gaan daarom steeds vaker op zoek naar aanvullende activiteiten om hun bedrijf te versterken. Zo ook de vier ondernemers Arjan Manders, Hans van Rijswick, Leny van den Eijnden en Rob van Helmond. De vier hebben de handen ineen geslagen en willen hun gezamenlijke activiteiten zichtbaar maken onder de naam Leegveld. ‘Het samenvoegen van onze ideeën vormt de kracht van onze samenwerking. Op deze manier kunnen we van elkaar leren en profiteren’, aldus Arjan Manders, melkveehouder en één van de initiatiefnemers van de coöperatie.

Goede initiatieven

Dat de ‘Leegvelders’ goede ideeën hebben, blijkt wel uit de initiatieven die er inmiddels ontstaan zijn. Hans van Rijswick onderzoekt hoe er kan worden bijgedragen aan biodiversiteit door het gezamenlijke initiatief. Hij experimenteert met bijzondere fruitgewassen in zijn tuin en verdiept zich sinds kort in de imkerij. ‘De vele recreanten die Natuurpoort De Peel bezoeken, zijn ook geïnteresseerd in wat boeren en andere ondernemers uit de buurt produceren’, legt Leny uit.  Daarom verkopen we de vleespakketjes van de varkens van Van Helmond en de melkproducten van Manders in ons restaurant.

Ondersteuning

De coöperatie wil de ideeën die de afgelopen maanden zijn ontstaan nu graag delen met de buitenwereld. ‘We hebben verschillende producten ontwikkeld, zoals eigen Leegvelder honing en een heerlijke yoghurt. Daarnaast zijn we bezig met een kerstwandeling en tal van andere activiteiten.’ Om een en ander te concretiseren, hebben ze de hulp van Innovatiehuis de Peel ingeschakeld. Zij zien genoeg reden om de coöperatie te ondersteunen. ‘Veel agrarische ondernemers hebben tal van ideeën. Ze willen een nieuwe kant op met hun bedrijf, maar weten niet goed hoe ze dit moeten aanpakken en uitwerken. De vraag van de groep van het Leegveld vormde voor de aanleiding om hiermee aan de slag te gaan’, verklaart Liza Simons van het Innovatiehuis.

Blauwdruk Onderscheidend Ondernemen

Het Innovatiehuis wil ook andere agrarische ondernemers helpen en ontwikkelt daarom momenteel een algemene blauwdruk. Hierin staat een stappenplan dat ondernemers kunnen volgen bij het uitwerken van hun nieuwe concept(en). De blauwdruk met de naam Onderscheidend Ondernemen wordt binnenkort gepresenteerd.

Interesse?

Heb jij ook een goed idee voor een agrarische onderneming en wil je hulp bij het ontwikkelen hiervan? Neem dan contact op met Liza Simons van Innovatiehuis de Peel.

Facebookpagina Leegveld

Coöperatie Leegveld heeft een eigen Facebookpagina. Via deze pagina houden zij hun achterban op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Deel dit bericht!