Ontwerpprijsvraag: nieuwe perspectieven voor het platteland

De ontwerpprijsvraag Brood en Spelen is een oproep aan boeren en andere grondeigenaren uit de zandgebieden van Brabant, Gelderland en Overijssel. Bedenk samen met ontwerpers radicale en realistische plannen voor de vernieuwing van het platteland. De zestien beste plannen worden geselecteerd. De winnende teams krijgen elk € 25.000 en begeleiding van experts om hun plan verder uit te werken.

Nadenken over nieuwe mogelijkheden
De prijsvraag wil de horizon verbreden: laten we nadenken over nieuwe mogelijkheden, want er is een omslag nodig op het platteland. De voedselproductie loopt tegen grenzen aan. De klimaatverandering, de verschraling van de biodiversiteit, de energietransitie, maar ook de vergrijzing en krimp dwingen tot andere keuzes in het landelijk gebied.
Hoe zorgen we ervoor dat het platteland een goed verdienmodel biedt voor de boeren (Brood) en een duurzaam en aantrekkelijk landschap blijft (Spelen)?

Teams

Iedereen die mee wil doen, vormt een team met mensen uit verschillende disciplines. In elk team moet in ieder geval een plaatselijke grondeigenaar zitten en een ontwerper.

  • Boeren, landgoedbeheerders, particulier grondeigenaren, organisaties voor natuurbeheer, of coalities en coöperaties van mensen met bezit op het platteland.
  • Landschapsarchitecten, planologen, architecten en ontwerpers uit innovatieve sectoren als productontwerp, kunst, fooddesign, social design.

Twee rondes
In de eerste ronde geven de teams hun visie op de toekomst van het platteland, waarbij zij minimaal twee urgente opgaves betrekken. Deze visie koppelen zij aan een idee voor een concreet project. Een jury selecteert zestien teams voor de tweede ronde. In deze ronde werken de geselecteerde teams de visie uit.

Matching
Ontmoet via de website van Brood en Spelen potentiële teamleden met allerlei achtergronden, kennis en ervaring.

Sluiting inzendtermijn 1 juni 2018

Meer info
Kijk voor alle informatie over de prijsvraag, deelname, reglement, jury, planning en meer op www.prijsvraagbroodenspelen.nl. Ook is er een brochure beschikbaar. Twitter: @_Broodenspelen en Facebook: www.facebook.com/prijsvraagbroodenspelen

Of bekijk onderstaand filmpje:

Ontwerpprijsvraag Brood En Spelen

Deel dit bericht!