Peel wil € 2,5 miljoen voor leefbaarheid platteland

De Brabantse Peel dient een aanvraag in voor het Europese subsidieprogramma LEADER. Het gaat om een bedrag van in totaal € 2,5 miljoen om inwoners, verenigingen en bedrijven te ondersteunen om de leefbaarheid op het platteland te verbeteren. De aanvraag wordt gedaan op initiatief van de gemeenten Laarbeek en Maashorst, Agrifood Capital en Innovatiehuis De Peel.

Dit initiatief is ondersteund door de betrokken overheden in NOVEX-regio De Peel. Dit zijn, naast de gemeenten Laarbeek en Maashorst, de gemeenten Asten, Boekel, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Land van Cuijk, Meierijstad, Someren en Waterschap Aa en Maas, met steun van de provincie Noord-Brabant.

De EU stelt 2 miljoen euro beschikbaar, de Provincie Noord-Brabant neemt voor € 250.000 deel en de tien gemeenten en het waterschap samen ook voor € 250.000. In het najaar wordt duidelijk of de aanvraag wordt goedgekeurd en kan worden gestart met de uitvoering.

Een Lokale Actie Groep (LAG), die grotendeels uit particuliere vertegenwoordigers van de Brabantse Peel bestaat, gaat dan beslissen over de besteding van de € 2,5 miljoen. De subsidie is bedoeld als cofinanciering voor projecten die inwoners, verenigingen en bedrijven aandragen voor brede plattelandsontwikkeling, klimaat, milieu, water en biodiversiteit in de Brabantse Peel.

Als de gemeenten LEADERgebied worden, gaat het subsidieprogramma waarschijnlijk op 1 januari 2024 open. Inwoners en ondernemers kunnen dan een beroep doen op deze subsidie.

Deel dit bericht!