TU/e Vragenbank beantwoordt innovatievraag van Kwekerij Roobeek

Is het mogelijk om coniferen te snijden met laserstralen? Dat is de vraag van Dik Sonneveld van Kwekerij Roobeek uit Arcen. Hij stelde zijn innovatievraag aan De Vragenbank van Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Vraag

‘Wij zijn gespecialiseerd in het kweken van coniferen’, legt Dik Sonneveld, accountmanager en ontwikkelaar van nieuwe producten bij Kwekerij Roobeek, uit. ‘Uniek zijn onze coniferen op stam, de zogenaamde ‘coniferenbolletjes’. Deze knippen we in verschillende vormen en maten, in een mooie pot of versierd voor Kerst, Valentijn, Pasen of moederdag. De bolletjes worden geknipt door machines bediend door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik ben alleen niet gelukkig met de kwaliteit van het knipwerk. De mesjes horen te snijden, maar door de machinale kracht waarmee dit gebeurt, worden de takken er nu afgeslagen. Hierdoor krijg je veel boomschade en duurt het langer voordat de conifeer hersteld is en je deze kunt verkopen. Dat moet anders dacht ik. En misschien wel met een nieuwe techniek, zoals laserstralen. Ik wist niet goed wat de beste manier zou zijn en wilde dit eerst grondig uitzoeken, voordat ik veel tijd en geld investeer in een nieuwe techniek. Ik vroeg TU/e SURE Innovation, projectorganisatie van de Technische Universiteit Eindhoven, om advies.’

Innovatieadvies

‘Met mijn vraag kwam ik terecht bij De Vragenbank’, vervolgt Dik. ‘Ik vroeg de studenten van TU/e SURE Innovation met welke nieuwe methoden wij onze coniferenbolletjes het beste kunnen knippen. De studenten gingen vervolgens aan de slag. Ik kreeg een uitgebreid rapport waarin de technieken van het lasersnijden, watersnijden, mechanische messen en snijden met beeldherkenning uitgelegd worden. Deze informatie had ik zelf nooit zo snel boven water gekregen. Grote meerwaarde van De Vragenbank is dat de studenten hun weg weten in de materie en waar ze wetenschappelijke informatie kunnen vinden. Het advies bevatte trouwens niet alleen alle informatie over de verschillende snijtechnieken, ook werd ik doorverwezen naar en aantal technische bedrijven die mij kunnen helpen met de implementatie. Met dit uitgebreide rapport, kan ik mij verder beraden over welke technieken we in de toekomst willen gebruiken. Ik beveel De Vragenbank dan ook van harte aan voor ondernemers met een vraagstuk. In de waan van alle dag is er vaak geen tijd voor uitgebreid onderzoek, dus doe je voordeel met de kennis van de TU/e studenten. Zo maak je gefundeerde beslissingen voor jouw bedrijf!’

De Vragenbank

De Vragenbank is een initiatief van TU/e SURE Innovation en geeft het mkb snel een wetenschappelijk onderbouwd antwoord op innovatievraagstukken. SURE Innovation biedt ondernemers high potential (master) studenten die, in multi disciplinair verband, werkopdrachten uitvoeren. Deze topstudenten kunnen hierbij gebruik maken van TU/e resources zoals databases, meetapparatuur en laboratoria.

Heb jij als ondernemer ook een vraag over nieuwe technieken? De Vragenbank en Innovatiehuis de Peel helpen mkb ondernemers met innovatievraagstukken. Lees meer over De Vragenbank of neem contact met ons op.

Deel dit bericht!
Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om nieuws, inzichten of ideeën te ontvangen.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.