Varkensboer Marcel Berkvens zoekt, na het sluiten van zijn stallen, een nieuwe baan

Drieëntwintig jaar lang is Marcel Berkvens varkensboer geweest. Met pijn in zijn hart heeft hij besloten om de staldeuren van zijn bedrijf in Mariahout te sluiten. Via het project ‘Baan zoekt boer’ van Innovatiehuis de Peel en werving- en selectiebureau Filias zoekt Marcel een nieuwe baan.

Wanneer we Marcel bellen, kan hij ons even niet te woord staan. Hij is bezig om tempex isolatiemateriaal uit de stallen te verkopen. Een typisch voorbeeld waaruit blijkt dat Marcel dit hoofdstuk van zijn carrière netjes wil afsluiten. ‘Als onderdeel van de saneringsregeling waar we gebruik van maken, moeten we het hele bedrijf afbreken’, legt Marcel uit. ‘Veel materialen, zoals deze tempexplaten, zijn nog hartstikke goed. Dat vind ik zonde om weg te doen.’ Het kaal opleveren van het bedrijf is voor Marcel meer werk dan hij had gedacht. Maar het geeft hem wel ruimte in zijn hoofd om na te denken over wat hij hierna voor werk wil gaan doen.

Boerenverstand gebruiken

Het liefst zou Marcel iets met varkens willen blijven doen. ‘Bijvoorbeeld in de verkoop van varken gerelateerde producten of in de voorlichting. Er is veel kritiek op boeren, maar er zijn vele mooie kanten aan de varkenshouderij. Dat verhaal zou ik graag aan een breder publiek willen vertellen.’ Wat Marcel ook interessant lijkt, is het coachen van ondernemers vanuit zijn ervaring als agrarisch ondernemer. Of toch in loondienst. ‘Voor mij is de stap naar een vaste baan misschien minder spannend dan voor andere ex-boeren die in hetzelfde schuitje zitten. Hiervoor werkte ik als accountmanager, maar het zou ook zomaar kunnen zijn dat ik iets heel anders ga doen. Ik vind computers en het maken van websites leuk. Ik heb daar geen opleiding voor, maar als je iets leuk vindt, dan is vaak helemaal niet zo moeilijk. Het is gewoon een kwestie van je boerenverstand gebruiken!’

Waar de staldeur sluit, gaan andere deuren open

Met hulp van andere mensen, zoals Sara Brouwers van werving- en selectiebureau Filias, is Marcel nu aan het onderzoeken wat voor baan het beste bij hem past. ‘Mocht een werkgever dit artikel lezen en in mij een potentiële werknemer zien, dan sta mogen zij mij altijd benaderen. Wie weet wat voor moois daar uit komt in de toekomst. Ondanks dat ik met pijn in mijn hart mijn bedrijf sluit, heb ik er vertrouwen in dat er ergens anders weer nieuwe deuren opengaan!’

Zoek jij een boer of een baan?

Ben jij op zoek naar nieuwe medewerkers, en zou een stoppende boer de oplossing kunnen zijn? Of heb jij dé baan voor Marcel? Neem dan contact op met Liza Simons. Ben jij net als Marcel ook een ex-boer op zoek naar een nieuwe uitdaging? Neem dan contact op met Sara Brouwers van Filias via 06-12 29 46 98.

Deel dit bericht!