Skip to content

Lupine: plantaardige eiwitten uit de Peel

Lupine op de (menu)kaart

Steeds meer mensen zoeken een alternatief voor het eten van vlees en zuivel. Vaak wordt er gekozen voor sojaproducten. Op dit moment is de EU sterk afhankelijk van import van soja uit Noord- en Zuid- Amerika. Dat maakt je kwetsbaar. In de zoektocht naar alternatieve eiwitten is aan alle EU-landen gevraagd om een Nationale Eiwitstrategie op te stellen. In de Peel stellen we de lupine centraal in ons plan.  

Veel mensen kennen lupine als bloem, maar in de bloemblaadjes zit een bijzonder eiwitrijke peulvrucht verstopt. De akkers van de Peel zijn bij uitstek geschikt voor het verbouwen van lupine. Ons doel is om de lupine  in de Peel op de (menu)kaart te zetten bij chefkoks, consumenten en boeren en zo bij te dragen aan de Nationale Eiwitstrategie van Nederland. 

Hét ingrediënt om soja te vervangen

Om in de toekomst te kunnen genieten van heerlijke gerechten, met gezonde plantaardige eiwitten van eigen bodem gaan we lupine promoten in de Peel. Zo gaan we dat doen:
  • Consumenten bekend maken met lupine als eiwit/vleesvervanger
  • Meer aandacht voor lupine in het lesprogramma van horeca-opleidingen. 
  • Lupine op de menukaart krijgen van diverse restaurants in de Peel 
  • Boeren informeren over de kwaliteiten en kansen van het verbouwen en/of gebruiken van lupine.

Al het goede van lupine

In de akkerbouw is lupine al langer bekend als groenbemester en bodemverbeteraar. Maar in de Nederlandse keuken is de lupine als groente nog onbekend. 

Dit terwijl lupine als eiwitrijk product zeer waardevol is voor menselijke voeding. Lupine is namelijk een peulvrucht, die rijk is aan eiwitten en voedingsvezels. Ook bevat het B-vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium en zink. Tenslotte is lupinemeel ook glutenvrij.

Uit onderzoek blijkt dat lupine het cholesterolgehalte en de bloeddruk verlaagt en de darmfunctie verbetert. 

Ook aansluiten bij dit project? Laat het ons weten!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.