Lupine: plantaardige eiwitten uit de Peel

Lupine in de Peel projectteam
Start

Mei 2021

Projectmanager

Marieke van Beers

Partners

FoodUp!Brabant, Lekker Lupine, Summa College, Gilde Food & Hospitality College, Koning Willem I college, HAS en Bijzonder Brabants

Participerende bedrijven

Restaurant Ons Jongens, Restaurant De Beejekurf, Boompjes Restaurant en Restaurant Bij Albrecht

Lupine op de (menu)kaart

Steeds meer mensen zoeken een alternatief voor het eten van vlees en zuivel. Vaak wordt er gekozen voor sojaproducten. Op dit moment is de EU sterk afhankelijk van import van soja uit Noord- en Zuid- Amerika. Dat maakt je kwetsbaar. In de zoektocht naar alternatieve eiwitten is aan alle EU-landen gevraagd om een Nationale Eiwitstrategie op te stellen. In de Peel stellen we de lupine centraal in ons plan.  

Veel mensen kennen lupine als bloem, maar in de bloemblaadjes zit een bijzonder eiwitrijke peulvrucht verstopt. De akkers van de Peel zijn bij uitstek geschikt voor het verbouwen van lupine. Ons doel is om de lupine  in de Peel op de (menu)kaart te zetten bij chefkoks, consumenten en boeren en zo bij te dragen aan de Nationale Eiwitstrategie van Nederland. 

Het ingrediënt om soja te vervangen

Om in de toekomst te kunnen genieten van heerlijke gerechten, met gezonde plantaardige eiwitten van eigen bodem gaan we lupine promoten in de Peel. Zo gaan we dat doen:
  • Consumenten bekend maken met lupine als eiwit/vleesvervanger
  • Meer aandacht voor lupine in het lesprogramma van horeca-opleidingen. 
  • Lupine op de menukaart krijgen van diverse restaurants in de Peel 
  • Boeren informeren over de kwaliteiten en kansen van het verbouwen en/of gebruiken van lupine.
Jouw ideeën samen groot maken?

Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op. Onze deur staat altijd open voor nieuwe ideeën.

Al het goede van lupine

In de akkerbouw is lupine al langer bekend als groenbemester en bodemverbeteraar. Maar in de Nederlandse keuken is de lupine als groente nog onbekend. 

Dit terwijl lupine als eiwitrijk product zeer waardevol is voor menselijke voeding. Lupine is namelijk een peulvrucht, die rijk is aan eiwitten en voedingsvezels. Ook bevat het B-vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium en zink. Tenslotte is lupinemeel ook glutenvrij.

Uit onderzoek blijkt dat lupine het cholesterolgehalte en de bloeddruk verlaagt en de darmfunctie verbetert. 

Teelthandleiding lupine

Door het nieuwe GLB (Gemeenschappelijk Landbouwbeleid) neemt de vraag naar lupine – als stikstofbindend gewas in het bouwplan – toe. Maar de teelt is niet makkelijk. Een nieuwe teelthandleiding biedt uitkomst. 

De handleiding bundelt de praktijkervaring van lupinetelers en het onderzoek dat naar lupine in Nederland is uitgevoerd. Het bevat praktische tips en teeltaanwijzingen vanaf de bestelling van zaaizaad en de keuze van rassen tot aan de inpassing in de rotatie, onkruidbeheersing, het herkennen van ziekten en de afstelling van de combine bij de oogst.

Teelthandleiding lupine

Gerelateerd nieuws

Telersvereniging LuPeel sluit met ingang van het nieuwe teeltseizoen aan bij Lekker Lupine. Er is een gezamenlijke ambitie om de...
26 maart 2024
Op 29 februari kwamen 27 enthousiaste boeren en streekwinkeleigenaren bijeen om het label Product uit het Land van de Peel...
5 maart 2024
De Brabantse Peel ontvangt € 2,5 miljoen van het Europese LEADER-subsidieprogramma om de leefbaarheid in het landelijk gebied te bevorderen....
11 december 2023
De Peel maakt het! Het is de titel van de economische agenda van de Peelregio en de ambitie van Roël...
7 november 2023
In en om de Genneper Hoeve in Eindhoven werd afgelopen zaterdag ‘Brabant Smaakt!’ georganiseerd. Dit festival gaat over de voedseltransitie...
17 oktober 2023
Een groep van varkenshouderijbedrijven in Fieldlab de Peel. Het lijkt wellicht een vreemde eend in de bijt, maar dat is...
30 augustus 2023
De Brabantse Peel dient een aanvraag in voor het Europese subsidieprogramma LEADER. Het gaat om een bedrag van in totaal...
1 augustus 2023
De lupineteelt in Nederland heeft zich de afgelopen jaren flink ontwikkeld. In kennis, in hectares en in geschiktheid voor humane...
11 juli 2023
Onder grote belangstelling lanceerden burgemeester van Deurne, Greet Buter, en ambassadeur van het label, Jermain de Rozario, op 8 juni...
13 juni 2023
Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om nieuws, inzichten of ideeën te ontvangen.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.