Jaaroverzicht 2023

Met gepaste trots presenteren wij ons jaaroverzicht van 2023

In de Peel maken wij het samen! Samen met ondernemers, inwoners, onderwijs en overheid werken we aan duurzame innovatieve oplossingen. In bijvoorbeeld ons Fieldlab de Peel of als Peel Positief Pioniers. 

Als Innovatiehuis bieden wij een platform waar iedereen kan samenwerken aan innovatie. Door successen te delen, bedrijven bij elkaar te brengen op verschillende thema’s en verbindingen te leggen met kennisinstellingen. Dat doen we opgave gestuurd, op basis van vragen die spelen in de Peel. 

Duurzaamheid is hierbij de basis. De Peel Positief beweging vormt de grondhouding en onze pioniers zijn onze voorgangers.  Sluit jij je ook aan?

In ons jaaroverzicht blikken wij terug op enkele mijlpalen.
Samen maken we het. Hier in de Peel én in Brainport.’

Op naar een mooi 2024!

Hele fijne feestdagen toegewenst!

We vergroten innovatiekracht in deze sectoren:

Agro
Slimme maakindustrie
Automotive
Food
Vrijetijdseconomie
Zorg

Peel positief: Meer geven dan nemen

Met Peel Positief gaan we een stap verder in duurzaamheid.

Peel Positief is een beweging die tot doel heeft om van de Peelregio in 2033 een regio te maken die 100% circulair en 100% inclusief is en waar meer wordt opgenomen dan er wordt uitgestoten.

De Peelregio geeft méér terug.

We werkten samen met en aan:

0
gemeenten
0
waterschap Aa en Maas
0
kennisinstellingen
0
projecten
0
bedrijven
0
projectmanagers
0
deelnemers volgden een workshop

Innovatiehuis de Peel - Jaaroverzicht 2023

Bijeenkomst biobased bouwen
16 januari, 2023
Biobased bouwen bijeenkomst
Maar liefst 75 deelnemers van boer tot bouwer en architect stonden met de voeten in de blubber. Tijdens de interactieve bijeenkomst over het telen en toepassen van natte teelten in de bouw waren er positieve geluiden én scherpe discussies. Het kan en moet anders, daar zijn we het over eens!
16 januari, 2023
Marieke van Beers_vrouw in de media
17 januari, 2023
Projectmanager Marieke wint Vrouw in de Media Award
'Ze is genuanceerd, gaat er niet met gestrekt been in, maar probeert juist het gesprek te openen.' Met deze mooie woorden won onze projectmanager agro Marieke van Beers de Vrouw in de Media Award Gelderland 2022.
17 januari, 2023
26 januari, 2023
Peel Positief leeft in onze regio
Steeds meer pioniers weten Peel Positief te vinden en sluiten zich bij ons aan. Ook lopen er diverse concrete projecten zoals: een duurzaamheidschallenge voor de jeugd, Living lab in samenwerking met Fontys Hogeschool en ontwikkelen we een meetinstrument; wanneer ben je Peelpositief?
26 januari, 2023
Minister Hugo de Jonge bezoekt de Peel
8 februari, 2023
Minister Hugo de Jonge bezoekt de Peel
Minister Hugo de Jonge bezocht de Peel voor een gesprek over de vernattingsopgave van onze regio en de kansen van biobased bouwen. Om de keten van plant naar (bouw)plaat te stimuleren, vroegen we de minister om in een nieuw bouwbesluit een verplichte hoeveelheid biobased bouwmateriaal op te nemen.
8 februari, 2023
23 februari, 2023
LuPeel ontvangt stimuleringssubsidie voor ontwikkeling vleesvervanger
Metropoolregio Eindhoven kent €50.000 toe aan het project ‘LuPeel van Grond tot Mond’. Slow Food Masters, Innovatiehuis de Peel en de vereniging LuPeel gaan samen een vleesvervanger te ontwikkelen met lupinebonen, die in de Peel worden geteeld. Wethouder Tom Oomen overhandigde de cheque.
23 februari, 2023
1 maart, 2023
Hugo van Osch sluit zich aan bij Peel Positief
Ondernemer Hugo van Osch sluit zich aan bij Peel Positief om samen de wereld weer wat beter te maken. Hij ondertekende het Peel Positief Pact en plant het in de grond, zodat het pact – net als onze ambities – gaat groeien. Op naar een circulaire en inclusieve regio in 2033!
1 maart, 2023
CIRCOLAB
9 maart, 2023
Duizenden pipetpunten circulair maken in het Circolab
Wist je dat één standaard operatie zorgt voor gemiddeld 3-4 zakken (110 liter per stuk) afval? Daar moeten we iets aan doen! Onder de projectnaam Circolab gaan we met partners en specialisten uit de hele medische keten op verkenning. Als eerste gaan we aan de slag met circulaire pipetpunten!
9 maart, 2023
Saasen Groep
19 maart, 2023
Cybersecurity kennissessie maakt Saasen Groep opnieuw bewust van belang van goede beveiliging
Hoewel een extern bedrijf verantwoordelijk is voor de IT-zaken van Saassen Groep, bezocht Ingrid van den Reek – Saasen onze Cybersecurity kennissessie om ook zelf kennis over dit onderwerp in huis te hebben. 'Wij gaan met dit onderwerp aan de slag voor de digitale veiligheid van onze klanten én omdat we altijd voorop willen lopen. En wie weet kunnen we de markt ook nog meenemen!’
19 maart, 2023
5 april, 2023
Quickscan Innovatiekracht helpt bedrijven groeien
Fontys Hogeschool en Dutch Power on Change ontwikkelden een gratis Quickscan Innovatiekracht voor mkb's uit de Peel. Frans Fransen van FHT Perslucht liet de scan uitvoeren. ‘De scan beschouw ik als een frisse wind die laat zien waar nog meer groeimogelijkheden zitten.’
5 april, 2023
20 april, 2023
Nieuwe projectmanager: Geri Wijnen
Gemeenten richten zich in de energietransitie vaak op het verduurzamen van woonwijken. Maar als je ziet hoeveel stroom en gas bedrijven op bedrijventerreinen gebruiken, dan valt daar veel meer winst te halen! Samen moeten we aan de slag. Maar wie neemt het voortouw? Dat doet onze nieuwe projectmanager Geri Wijnen!
20 april, 2023
6 mei, 2023
KUMATECH start Big Data pilot door Fieldlab de Peel
Big data is de volgende stap voor maakbedrijven in de Peel. Het draait om het meten en begrijpen van je bedrijfsprocessen om ze vervolgens te optimaliseren. Maar hoe begin je? John Jaspers sloot zich namens KUMATECH aan bij Smart Industries Fieldlab de Peel. Hij kreeg het advies om gewoon klein te beginnen. En nu meet hij als pilot de data van een lasrobot voor één van zijn klanten!
6 mei, 2023
Lucas de Man op Peel Positief Congres
11 mei, 2023
De wereld bekijken door een Peel Positieve bril op het Peel Positief congres
Tijdens het tweede Peel Positief congres bekeken we met Peel Positief pioniers, volgers en geïnteresseerden de wereld door een Peel Positieve bril. En dat zag er fantastisch uit! Gastspreker Roderick Conijn, accountmanager bij Interface, vertelde ons hoe je als bedrijf deel uit kunt maken van de oplossing door in je bedrijfsvoering te leren van de natuur en deze lessen toe te passen. Met kunst, humor en verhalen liet duizendpoot Lucas de Man zien dat veranderen en verduurzamen echt kan. Tenslotte gaf start-up Dembrane een voorproefje van hun innovatieve participatietools, waarmee iedereen gehoord wordt. Het was een inspirerende middag!
11 mei, 2023
Aukje-Kuypers
7 juni, 2023
Aukje Kuypers bouwt mee aan een Peel Positieve regio
Een betere wereld doorgeven aan de volgende generatie. Dat is de impact die Aukje Kuypers wil maken met haar familiebedrijf Kuijpers. Als Peel Positief Pionier denkt ze met ons mee over hoe we samen onze regio Peel Positief maken. Haar motivatie? ‘Heel simpel, het kán en het moet!’
7 juni, 2023
Label Product van het land van de Peel, Onthulling Erfbord
13 juni, 2023
Lancering label 'Product uit het Land van de Peel'
Het label 'Product uit het Land van de Peel' is gelanceerd door burgemeester van Deurne, Greet Buter, en ambassadeur van het label, Jermain De Rozario. Op Oesterzwammenkwekerij van Lieshout werd het eerste erfbord feestelijk onthuld.
13 juni, 2023
Marlijn en Femke van FIERS GROEP bezoeken ChatGPT kennissessie
3 juli, 2023
Nieuwe kansen ontdekken van ChatGPT
Iedereen heeft het erover: ChatGPT. Maar hoe kun je deze AI-tool het beste inzetten voor jouw bedrijf? Om daarachter te komen bezochten Femke Teunissen en Marlijn Janssen van FIERS GROEP de ChatGPT kennissessie, georganiseerd door De Kompaan en Innovatiehuis de Peel.
3 juli, 2023
15 juli, 2023
Alleen nog maar herbruikbare bakjes van Circulware
Sinds 1 juli 2023 is het verboden om gratis wegwerpplastic te verstrekken in de horeca. Verpakkingsfabrikant Haval uit Gemert gooide het roer om. Met hulp van het Innovatiehuis bieden zij nu met Circulware een duurzaam kunststofalternatief voor wegwerpservies.
15 juli, 2023
6 september, 2023
Toerisme in de Peel zit in de lift
Regiomarketing en samenwerken loont! En dit merken we, bezoekers weten het Land van de Peel steeds beter te vinden. Samen met de toeristenbureau's, gemeenten en toeristische ondernemers werken we verder aan de ingeslagen koers om nog meer mensen naar onze regio te trekken!
6 september, 2023
Roel hoppezak nieuwe directeur - bestuurder Innovatiehuis de Peel
15 september, 2023
Roël Hoppezak nieuwe directeur Innovatiehuis de Peel
Roël Hoppezak volgt Peter de Witte op als directeur-bestuurder van Stichting Innovatiehuis De Peel. De in Gemert woonachtige Hoppezak heeft veel ervaring in het bedrijfsleven, de overheid én het onderwijs. De zogenaamde Triple Helix.
15 september, 2023
22 september, 2022
Inspirerende kennismaking met sociale inclusie in de Peel
De Peelgemeenten wilden graag meer leren over sociale inclusie. Bij Maakwerk Deurne organiseerden we een bijeenkomst over dit onderwerp. De initiatiefnemers van Maakwerk Deurne, GAIA Circulair, Jobfactory en Landdrift vertelden hoe zij wethouders, ambtenaren en medewerkers van Waterschap AA en Maas met een afstand tot de arbeidsmarkt én de natuur een plaats geven in de maatschappij.
22 september, 2022
22 september, 2022
Varkenshouders sluiten zich aan bij Fieldlab de Peel
Een groep van varkenshouderijbedrijven in Smart Industries Fieldlab de Peel. Het lijkt wellicht een vreemde eend in de bijt, maar dat is het zeker niet. De groep boeren sluit zich bij het fieldlab aan omdat ze data willen verzamelen, analyseren en toepassen. Een uitdaging waar ze niet alleen in staan!
22 september, 2022
Bedrijventerrein Kranenmortel Deurne
24 oktober, 2023
Koplopersgroep goed op weg met verduurzamen bedrijventerrein Kranenmortel
Bedrijven moeten van het gas af, hebben meer elektriciteit nodig en willen een aangename groene werkomgeving creëren voor hun medewerkers. Hoe kunnen we samen deze transitie maken? Onze projectmanager Rob Bogman begeleidt bedrijventerreinen om deze omslag te maken. In Deurne is bedrijventerrein Kranenmortel al goed op weg!
24 oktober, 2023
24 oktober, 2023
Ondernemers in de Peel geloven in biobased bouwen
Kuunders akkerbouw teelt de graansoort sorghum in Deurne, Janke van Dijk teelt lisdodde in Helenaveen. Dat zijn twee vliegen in één klap: ze telen biobased materiaal dat bouwbedrijven graag gebruiken én hun gewassen passen bij de vernatting van de Peelvenen. Piet van Gog, mede-eigenaar van Loonbedrijf Kuunders: “Het mooiste zou zijn als bouwbedrijven verplicht worden om in elk nieuw gebouw biobased bouwmaterialen te gebruiken. Dan is subsidie overbodig en ontstaat er een normaal verdienmodel. Dat is het ideaal.”
24 oktober, 2023
Geert Bukkems
26 oktober, 2023
Geert Bukkems zet jonge Peel Positief Pioniers in hun kracht
Sociaal ondernemer Geert Bukkems zet als aanjager van de Peel Positief jongerengroep jonge pioniers in hun kracht om vanuit hun eigen talent een positieve impact te maken op de wereld.
26 oktober, 2023
30 november, 2023
Peel Positief Dialoogsessie
Een 100% circulaire en inclusieve regio bereiken we alleen samen. Daarom gingen we, in samenwerking met Rabobank, het dialoog aan met duurzame koplopers uit het onderwijs, de overheid, inwoners, jongeren en ondernemers. Waar liggen kansen? Hoe kunnen we bestaande projecten verrijken en versterken?
30 november, 2023
LEADER-subsidie van € 2,5 miljoen voor verbetering leefbaarheid platteland in de Brabantse Peel
10 december, 2023
De Brabantse Peel ontvangt € 2,5 miljoen LEADER-subsidie om de leefbaarheid op het platteland te bevorderen
Initiatieven van inwoners, stichtingen, verenigingen en ondernemers komen in aanmerking voor subsidie. Centraal staat dat LEADER door en voor de inwoners is. Innovatiehuis de Peel gaat als penvoerder de uitvoering van LEADER De Brabantse Peel leiden. Begin 2024 gaat het subsidieprogramma open.
10 december, 2023

Samen met jullie kijken wij terug op een bijzonder jaar.

Ook in 2024 werken we samen aan een sterke Peelregio!

Fijne feestdagen toegewenst!